Vaso Antić i Novica Antić Foto:N1/Milan Nikić/Privatna arhiva

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i njegov brat Vaso, u nedelju su pokušali da posete svoje rođake u selu Jasenovac u Hrvatskoj. Međutim, u tome su sprečeni na graničnom prelazu Batrovci, gde je Antićevom bratu privremeno oduzet pasoš. Novica Antić za Novu kaže da vlast na ovaj način nastavlja progon njegove porodice.

Novica i Vaso Antić, bivši predsednik Vojnog sindikata i njegov brat, doživeli su u nedelju neprijatnost na Batrovcima kada su pokušali da otputuju u Hrvatsku. Oni su zaustavljeni na graničnom prelazu, a Vasu Antiću je oduzet pasoš. On je, podsetimo, do kraja septembra bio u pritvoru zbog navodne sumnje da je utajio porez kao i da je zloupotrbio svoj položaj odgovornog lica u jednoj firmi koja je bila u njegovom vlasništvu, a koju je prodao drugom licu još pre šest godina.

Vaso je uhapšen ubrzo nakon što je njegov brat Novica pušten iz pritvora, zbog čega porodica Antić smatra da je reč o montiranim postupcima i da trpe pritisak zbog Novicinog delovanja sa čela Vojnog sindikata. Sada su doživeli novu neprijatnost, a Vasu Antiću je oduzet i pasoš.

Kako se navodi u dokumentu MUP-a, Antićevom bratu je privremeno oduzet pasoš na osnovu „zahteva PU Kragujevac o zabrani izlaska od 26. septembra ove godine“.

Inače, sud nijednom od njih dvojice nije izrekao meru zabrane napuštanja stana, boravišta ili oduzimanje putne isprave, te je za sada nejasno zašto im je i sa kojim osnovom policija ograničila slobodu kretanja.

„Izvršna vlast smatra da je iznad sudske“

Kako nam je objasnio Novica Antić, dvojica braće krenula su u Jasenovac u Hrvatskoj kako bi na Zadušnice zapalili sveće i posetili rodbinu. Nakon što su predali pasoše, Vaso je odveden u policijsku kućicu, gde su mu saopštili da ima zabranu izlaska iz zemlje, po nalogu Policijske uprave Kragujevac.

Novica Antić Foto:Privatna arhiva

„Zanimljivo je da je odluka kragujevačke policije doneta još dok je on bio u pritvoru, iz koga je pušten dan kasnije. Nigde u odluci suda o puštanju na slobodu ne stoji nikakva mera ograničenja, uključujući i onu o zabrani napuštanja države, a pogotovo ne oduzimanje pasoša. Sve je ovo deo represalija vlasti prema meni, pa su u to uključili i porodicu“, istakao je Antić, inače diplomirani pravnik.

Novica ističe da je gotovo smešno to što su tvrdili da se pasoš oduzima po odredbama Zakona o policiji, iako takvu meru isključivo može da donese sud, a nikako policijska uprava.

Vaso Antić Foto:N1

„Oni će sa ovim sigurno nastaviti. Sad će Vaso ići u policiju da vidi ko je i zašto doneo naredbu o zabrani izlaska iz zemlje mimo suda, jer je očigledno da izvršna vlast smatra da je iznad sudske, i tako se ponaša“, rekao je Novica Antić.

Nikakvu odluku suda o zabrani izlaska iz zemlje i oduzimanju pasoša Antiću nije dobio ni njegov advokat Mitar Krstić, koji za Novu naglašava da je ovakva praksa neprihvatljiva.

„Pasoš mu je jednostavno oduzet bez ikakvog osnova, a Policijska uprava u Kragujevcu nije pokrenula postupak za oduzimanje putne isprave. Prema zakonu, rešenje o oduzimanju putnih isprava donosi se tek nakon izjašnjenja stranki, što bi predstavljalo pravni osnov za to. Međutim, u praksi se dešava da se putna isprava prvo oduzme, a pravni postupak za njeno oduzimanje pokrene tek kasnije“, objašnjava advokat Mitar Krstić.

Kako navodi Krstić, ovo je zaista neuobičajena praksa, posebno jer ni tužilaštvo ni sud nisu odredili meru zabrane napuštanja stana ili prebivališta.

„Simptomatično je da nije bilo nikakvih problema sa Novicom, koji je bez poteškoća mogao da napusti zemlju, dok je Vasu pasoš oduzet. Novica je bio u pritvoru šest meseci, a istraga se vodi protiv obojice. Ovo sugeriše nejednako postupanje, što jasno ukazuje da stvari nisu urađene u skladu sa zakonom“, kaže naš sagovornik.

Krstić je najavio da će prigovor na taj zaključak biti podnet PU u Kragujevcu.

„Policija, prema zakonu, može oduzeti pasoš osobi jedino ako postoji izrečena mera zabrane napuštanja zemlje ili prilikom izdavanja putne isprave u toku krivičnog postupka. U ovom slučaju, ništa od toga nije ispoštovano“, ističe Krstić.

Hapšenje Novice Antića

Podsetimo, Novica Antić je u februaru uhapšen zbog navodnih zloupotreba u Vojnom sindikatu Srbije, čiji je bio predsednik do momenta hapšenja. Njegov progon je počeo izjavom tada ministra odbrane, sada premijera Miloša Vučevića, koji je rekao da ne vidi potrebu za postojanjem sindikata u Vojsci Srbije. Ubrzo nakon Vučevićeve izjave krenula je hajka na Novicu Antića u režimskim tabloidima, a rezultirala je njegovim hapšenjem.

Miloš Vučević Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ipak, kako Antić nije ućutkan hapšenjem i držanjem skoro šest meseci u pritvoru, po sili zakona pritvor mu je ukinut jer u roku od šest meseci nije podignuta optužnica protiv njega. Samo nekoliko dana nakon izlaska na slobodu, priveden je njegov brat Vaso Antić i to zbog sumnje da je učinio malverzacije u firmi čiji vlasnik nije šest godina i u kojoj, u periodu dok je bila aktivna, nije bilo nikakvih spornih transakcija.

Inače, koliko je Novica Antić bio uticajan među sindikalcima govori i činjenica da se nakon njegovog hapšenja, ali i smene sa mesta predsednika dok je bio u pritvoru, prepolovio broj sindikalaca.

Bonus video: Probudi se – Uglomer Novica Antić i Sofija Todorović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare