Foto: Arhiva

Porodična ubistva spadaju u najteže zločine, a poslednja u nizu ovakvih tragedija dogodila se u selu Dupljaja kod Bele Crkve, gde je muškarac nožem izbo bivšu svastiku K. T. (61), a zatim otišao u drugu prostoriju i izvršio samoubistvo vešanjem.

Okidači za ovakve zločine su razni, ali stručnjaci su saglasni da najčešće iza svega stoje dugogodišnji poremećeni familijarni odnosi. Statistika kaže da na godišnjem nivou u porodičnim ubistvima bez života ostane čak 80 ljudi, a 50 od toga su žene. Ubistvima ovakvog tipa najčešće prethodi brutalno nasilje.

Jedan od takvih zločina dogodio se u maju ove godine.

Foto: Privatna arhiva/Facebook

Tada je u Leskovcu Miloš I. (22) sekirom ubio oca Predraga, svoju sestru koja je bila u drugom stanju, te Predragovu ćerku Anu, zatim Predragovu vanbračnu suprugu Anu R. i njenu maloletnu ćerku.

Nakon istrage utvrđeno je da motiv zločina bila mržnja prema maćehi i njenoj ćerki, kao i psihičko oboljenje osumnjičenog. Takođe je navedeno da je maćeha godinama mučila Miloša i iživljavala nad njim.

Foto: MUP, Marko Nikolić

Zločin koji se odigrao pre tri godine ispred Centra za Socijalni rad u Rakovici Srbija nikada neće zaboraviti. Tada je Marko Nikolić zaklao  nožem svoju suprugu Maju Đorđević (38), dok je četvorogodišnjeg sina Mihajla udavio ispred pomenute ustanove u Ulici Miška Krajnca u Rakovici. Sina je pre toga bacio iz sve snage i maleni je udario o beton, ali s obzirom da nije izdahnuo, Nikolić ga je pred očima supruge udavio. Iste godine, 31. decembra, Marko je sam sebe preklao parčetom stakla u zatvorskoj ćeliji u Centralnom zatvoru.

Goran Janković Foto:Privatna arhiva

Goran Janković (37), vulkanizer iz Novog Sada, je 2019. godine macolom ubio svoju ženu Mirjanu (32) i njene roditelje Nadu (57) i Branislava Pajića (57). Sve je to gledao njihov desetogodišnji sin, koji je spavao s mamom u krevetu. Dete je počelo da plače i da ga moli da prestane, ali on nije mario za njega, kao ni za drugog sina, koji je spavao s bakom. Kad je bio siguran da je Mirjana mrtva, krenuo je iz kuće, ali je naleteo na taštu i ubio je. Nakon krvavog pira bio je u bekstvu 30 sati.

Nezapamćen zločin dogodio se i pre tri godine u Štrpcu. Dejan Krstičić, profesor fizičkog je krvnički izbo nožem svoje dve bebe, dva sina blizanca, od kojih je jedan preminuo. Bebe su tada imale 40 dana. Dejan je u jednom trenutku, usred večere, samo ustao, uzeo nož sa stola i izbo bebe. Kasnijim veštačenjen je utvrđeno da je patio od šizofrenije koju nije lečio.

Pre pet godina u roku od 24 časa dvojica sinova ubili su svoje majke. Zoran Isaković (47) iz Crne Bare, kod Bogatića, ubio je svoju majku Smiljanu (80) tako što joj je smrskao lice metalnom šipkom, a u Vranju je Predrag Jović (23), posle svađe rukama i nogama pretukao nasmrt svoju majku Slavicu (50).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar