Aleksandar Vulin Foto: Nova.rs

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je nedavno na RTS-u da je MUP za godinu dana zaplenio više od sedam tona droge i da je razbijena 21 kriminalna grupa. Rekordne zaplene narkotika, a kako ih visoki funkcioneri MUP neretko nazivaju, uglavnom se odnose na marihuanu, s obzirom da je srpska policija u proteklih 10 godina oduzela tek oko 170 kilograma kokaina.

„Rekordno“ i „istorijski“, dva su prideva koja vlast upotrebljava kada želi da predstavi svoja postignuća. Tako se ministar policije Aleksandar Vulin prilikom gostovanja na RTS pohvalio i da je policija ove godine zaplenila rekordnu količinu droge, odnosno više od sedam tona.

Godinama unazad isto je činio i dugogodišnji ministar policije Nebojša Stefanović, koji se na kraju 2019. pohvalio da je policija u toj godini zaplenila više od sedam tona droge.

„U ovom trenutku imamo zaplenjenih 7,2 tone različitih narkotika, što je do sada nezabeležen rezultat u Srbiji. Najbolje godine su bile prethodne, kada smo imali oko četiri tone, a sa aktuelnom količninom i te brojke smo premašili za 80 odsto“, rekao je tada Stefanović i dodao da su procesuirane 24 kriminale grupe, a da je zbog narkotika zadržano 820 osoba.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ipak, ono što je interesantno jeste da više od polovine zaplena u Srbiji predstavlja marihuana. Kokain, koji je daleko skuplji na crnom tržištu, ne pleni se toliko često u Srbiji, a pogotovo ne u velikim količinama.

To najbolje ilustruje podatak koji je objavio Saša Đorđević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), u aprilu ove godine. Reč je o istraživanju koje se bazira na zvaničnim podacima godišnjih izveštaja o radu MUP-a o zapleni droge u poslednjih deset godina.

Ono što se iz tog izveštaja moglo zaključiti jeste da se od zaplenjenih narkotika, u periodu od 2011. do 2020. godine, najčešće plenila marihuana. U proseku, čak 88 odsto zaplena je ta opojna droga.

Sa druge strane, najmanje se pleni kokain, a u prethodnih desetak godina zaplenjeno je tek 170 kilograma te droge. Trend opadanja zaplena kokaina počeo je 2015. godine.

Podaci o zaplenjenim narkoticima za 2021. biće objavljeni krajem godine, ali, s obzirom na prethodnih 10 godina, ne bi trebalo da bude iznenađenje ako udeo marihuane u odnosu na ostale narkotike bude oko prosečnih 88 odsto.

Pohvalno je to što srpska policija svake godine pleni sve više narkotika, ali se postavlja pitanje šta je sa kokainom. Ne treba zanemariti da je Srbija, bar prema podacima Globalnog indeksa organizovanog kriminala za 2020. godinu, tranzitna destinacija upravo za kokain.

Inače, kokain je daleko skuplji od ostalih narkotika na crnom tržištu.

Prosečna cena marihuane na crnom tržištu jeste od 1.000 do 1.200 dinara za gram, dok se cena kokaina iznosi najmanje 70 do 80 evra (8.200 – 9.600 dinara).

„Hapsićemo za svaki gram“

U maju ove godine, Vulin je na RTS-a govorio o borbi protiv organizovanog kriminala i poručio da nema velikih i malih narko-dilera, kao što nema lakih i teških droga.

Aleksandar Vulin Foto:MUP Srbije

„Svakog koga zateknemo sa 10 grama marihane, uhapsićemo. Hapsimo one koji prodaju desetak kilograma heroina, ali hapsimo i svaki dan za svaki gram koji pronađemo“, rekao je ministar policije.

Međutim, nekoliko meseci kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktno iz Dubaija, stao je u odbranu vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi, Predraga Koluvije.

„Taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji takav primer i da se još vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru, vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga ili ne postoji optužnica da je nekoga ubio, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane koju je pola okruženja, Nemci i ostali, legalizovalo – što on, takođe, negira da je imao, ali nije ni važno. Čak i da je imao, ali dve godine da provedete u pritvoru za tako nešto – očigledno se neko plašio nečega što bi mogao da čuje“, izjavio je Vučić da bi dan kasnije negirao da je branio Koluviju.

Ilustracija Foto:Valery HACHE / AFP / Profimedia

Međutim, prema zvaničnim podacima policije, da je Koluvija imao 10 tona kokaina, verovatno ga srpska policija nikada ne bi ni uhvatila, budući da su za 10 godina sa srpskih ulica sklonili samo 170 kilograma kokaina.

BONUS VIDEO:  Zapleno šest kilograma heroina na Batrovcima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare