Foto: Vesna Lalić

Dugo najavljivani rat protiv organizovanog kriminala u Srbiji, a posebno narko-mafije, u godini 2020. rezultirao je velikim zaplenama samo kada je reč o marihuani, dok su one teže i skuplje droge uspele da "promaknu" policiji i zaplenjene su u neuporedivo manjim koliučinama. Primera radi, početkom novembra u Aranđelovcu je u jednom hangaru otkriveno čak 628 kilograma droge skank, dok je sa druge strane, sudeći po zvaničnim saopoštenjima MUP, za godinu dana zaplenjena neuporedivo manja količina kokaina, koja se čak merila u stotinama grama.

Seoce u Srbiji u centru narko afere: Kod penzionera (72) pronađeno 220 kila droge

Zaplena koja je posebno privukla pažnju javnosti, zbog količine od 220 kilograma droge, ali i zbog toga kod koga je pronađena, dogodila se u malom selu Prosek kod Niške Banje sredinom decembra.

Oružje koje je pronađeno u podrumu Ž. V. Foto: MUP Srbije

Naime, u podrumu kod Ž. V. (72), meštanina seoca koje broji samo 25 stanovnika, policija je osim gore navedene količine marihuane, pronašla i dva pištolja sa prigušivačima i 850 pakli cigareta. Ž. V. je radio u Elektronskoj industriji i već godinama živi od penzije.

Fotografija sa lica mesta, Foto: MUP Srbije

Podrum je, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju, prema rečima Ž. V., izdao drugima na korišćenje i nije znao za šta im služi. Meštani su takođe tvrdili da on nikada nije bio sklon kriminalu i da “nema šanse da je umešan“ i dodali da se „već neko vreme noću oko autobuske stanice motaju kola sa regitracijama drugih gradova“. Vlasniku podruma je određen pritvor, a u odbrani je rekao da ne osporava šta je pronađeno, ali je istakao da “to nije njegovo”.

Policajac iz Užica pao sa dva pajtosa u Beogradu, uhvatili ih sa 112 kila droge

Krajem aprila u Beogradu policija je zaplenila je 112 kilograma marihuane i uhapsila A. V. (39) policajca iz Užica, potom P. M. (49) iz Beograda i Đ. D. (48) iz Užica. Policija je prilikom pregleda automobila kojim je upravljao osumnjičeni P.M. u šest velikih torbi našla 92 kilograma marihuane spakovane u 92 paketa. Кod osumnjičenih Đ.D. i A.V., za koje se sumnja da su drogu predali P.M., policija je, u dve velike torbe u automobilu, našla još 20 paketa sa 20 kilograma marihuane.

Ispod letvica u kamionu uštekali 130 kila marihuane, otkrili ih na carini

Foto: TANJUG /UPRAVA CARINA

Krajem oktobra carinici su na izlazu prelaza Vatin uspeli da otkriju i spreče krijumčarenje 130 kilograma marihuane skrivene u konstrukciji jedne kamionske prikolice koja se uputila ka Poljskoj. U trenutku kada je kamion paraćinskih registarskih oznaka pristigao na red za redovnu izlaznu kontrolu, iskusni carinici su odmah znali, na osnovu primene kriterijuma analize rizika, da bi trebalo detaljno proveriti šta kamion zapravo prevozi. Ispod letvica za pravljenje parketa od orahovog drveta koje je kamion prevozio kao prijavljen tovar, bilo je sakriveno i 130 kilograma marihuane pakovane u pakete od po 1 kilogram.

Uhapšeni sa pola kile „spida“ i 600 grama kokaina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, zaplenili su oko 600 grama kokaina i 500 grama amfetamina i uhapsili dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. N. P. (1983) iz Beograda i Ž. B. (1990) iz Temerina uhapšeni su prilikom primopredaje 100 grama kokaina na teritoriji Beograda. Policija je potom na dve lokacije u Novom Sadu pronašla i zaplenila oko 500 grama kokaina i 500 grama amfetamina, koje su osumnjičeni prethodno zakopali. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Rekordna zaplena u Boru, više od 180 kilograma opijata

Od početka ove godine, zaplenjeno je više od 180 kilograma narkotika i 1.650 komada tableta ekstazi u Boru. Tom prilikom, uhapšen je I. C. (37) zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kada su policajci u jednom selu u okolini Bora pronašli zasad indijske konoplje težine oko 91 kilogram za koji se sumnja da je uzgajao osumnjičeni.  Negotinu zaplenjeno 135 grama spida, 289 tableta ekstazija, oko 38 grama kokaina i 271 gram marihuane, u Majdanpeku i Donjem Milanovcu je otkriveno oko 5,8 grama amfetamina i oko 3,2 grama heroina a u okolini Bora još jedan zasad indijske konoplje težine više od 27 kilograma.

Zaplenjeno 170 kila droge za jedan vikend

Tokom vikenda, 5. oktobra,  u dve akcije zaplenjeno više od 170 kilograma narkotika i uhapšeno više osoba koje su se bavile narko trafikingom.  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini uhapsili su P. M. (42) iz Jagodine i P. R. (42) iz Ćuprije zbog sumnje da su se bavili neovlašćenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga. Policija je u okolini Ćuprije zaustavila „reno senik“, beogradskih tablica, koje je vozio P. M. i pretresom automobila pronašla pet džakova marihuane ukupne težine 29 kilograma. Nakon toga, pretresom kuće osumnjičenog P. M. pronađeni su veća količina marihuane i oprema za njeno uzgajanje u veštačkim uslovima. Takođe, na teritoriji Jagodine i Paraćina pronađena su četiri zasada marihuane koje je, kako se sumnja, uzgajao P. M., dok se P. R. tereti da je pomagao osumnjičenom P. M. U toj akciji policija je zaplenila ukupno 166,6 kilograma te droge.

U hangaru u Aranđelovcu pronađeno 628 kila skanka

 

Policija je u jednom hangaru kod Aranđelovca zaplenila oko 628 kilograma skanka i uhapsila devet osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Osumnjičeni D.J. (32), Z. J. (34), I. T. (31), S. M. (26), M. P. (34), M. Ž. (31), G. T. (37), B. T. (35) i D. Đ. (54), iz Aranđelovca, uhapšeni su prilikom pakovanja droge u hangaru.

„Ulovili“ 800 grama kokaina na Novom Beogradu i Obrenovcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu zaplenili su 800 grama kokaina, prilikom hapšenja N.Č. (1990) zbog neovlašćene proizvodnje opojnih droga. Kako je saopšteno iz MUP, policija je veći deo ove droge pronašla pregledom stana i prostorija koje osumnjičeni koristi u Obrenovcu, dok je ostatak kokaina, spakovan u 27 kesica, pronašla u šupljinama njegovog automobila „reno megan“. Policija je, takođe, u stanu koji osumnjičeni koristi u Novom Beogradu, pronašla 181.000 dinara i 1.880 evra, za koje sumnja da je stečen prodajom narkotika.

Autobus pun heroina krenuo sa Kosova, otkriven na Horgošu

Carinici na graničnom prelazu Horgoš zaplenili su 8,4 kilograma heroina sakrivenih u duplom bunkeru autobusa sa Kosova.
Navodi se da je 16 paketa heroina bilo sakriveno u podu autobusa koji je prevozio šestoro vozača i 40 putnika izmedju Kosova i Švajcarske.

Pored droge, u bunkeru je bilo sakriveno i 120 boksova cigareta raznih marki a krijumčari su u taj prostor posuli biber u zrnu kako bi odvratili službenog psa od detaljne kontrole.

U stanu u kojem su živela dva dilera nađeno 67 kila droge

Ž. M. (28) i S. Z. (43) su uhapšeni sinoć prilikom pokušaja primopredaje 32 kilograma amfetamina i 35 kilograma marihuane.

Tom prilikom zaplenjena je droga, ali i jedan pištolj sa prigušivačem, kao i velika količina municije. Pištolj je imao izbrušene brojeve i imali su i silikonske maske. Uhapšeni se terete za krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Određeno im je zadržavanje do 48 sati posle čega će biti predati Višem javnom tužilaštvu na dalju nadležnost i postupanje.

Našli 19,5 kila MDMA i 2.150 tableta ekstazija

Policija je u Beogradu uhapsila šest osoba, osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe trgovali narkoticima, prvenstveno sintetičkim drogama, i zaplenila 19,5 kilograma amfetamina, oko 2.150 tableta ekstazi, manju količinu kokaina, oko 600 grama marihuane i pištolј sa pedeset metaka.

EksFoto: Uprava Carina

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga i nedozvolјeno držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeni su S.N. (1994), koji se sumnjiči da je organizator ove kriminalne grupe, L.B. (1992), A.M. (1989), N.B. (1983), N.F. (1996) i M.O. (1989), navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, kako se sumnja, u dužem vremenskom periodu na teritoriji Beograda bavili su se preprodajom različitih vrsta narkotika, u najvećoj meri sintetičkih opojnih droga amfetamina i MDMA.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare