Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock/Facebook

Nasilje u porodici, postupak pred sudom završen blagom kaznom, dozvola Centra za socijalni rad da nasilnik viđa dete i na kraju ubistvo devojčice, rezime je događaja koji su prethodili stravičnom zločinu u Vršcu, kada je Marko Budimirović (35) udavio svoju trogodišnju ćerku, a zatim presudio sebi.

Budimirović je fizički i psihički zlostavljao Suzanu pet godina, ograničavajući joj kretanje, nedozvoljavajući joj da se viđa sa kim želi. Njegove zabrane išle su do toga da joj je čak određivao koje knjige sme da čita.

Suzani nije dozvoljavao da koristi bilo kakvu vrstu društvenih mreža dok je on na poslu, a na taj način želeo je da uspostavi potpunu kontrolu nad njenim životom. Kada god bi mu se usprotivila, udario bi joj šamar.

Foto: Printscreen Facebook

Šamari su veoma brzo prerasli u stravično nasilje.

„M. B. je u junu 2019. godine pretukao suprugu, te joj je pretio nožem da hoće da je „zakolje“ usled konflikta, a vezano za neke slike koje je njen rođeni brat snimao na krštenju. te je takođe pretiio kada bi spomenula razvod da će je zakucati za ormar, da bi je nakon toga 29. aprila 2022. godine nakon rasprave oko davanja keksa detetu omalovažavao da je loša majka“, opisano je u presudi suda u Vršcu.

Nesrećna žena prijavila nasilje

Prva i jedina prijava za nasilje u porodici bila je 30. aprila ove godine, kada je Suzana prijavila Marka. Usledio je sudski postupak koji se završio sramnom presudom.

Pročitajte još:

Nakon što je Suzana prijavila policiji u Vršcu da njen suprug Marko nad njom vrši nasilje, njemu su izrečene hitne mere i privremena zabrana da kontaktira žrtvu i prilazi joj, kao i privremeno udaljenje iz stana u trajanju od 48 sati.

Mera je produžavana sve do kraja sudskog postupka.

Foto: Printscreen Facebook

Nakon višemesečnog postupka, 27. septembra, samo nedelju dana pre zločina, Budimiroviću je izrečena presuda.

Dobio je uslovnu kazna zatvora od 1 godine koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni ne učini novo delo u roku od tri godine, kao i obavezno psihijatrijsko lečenje.

S obzirom na kaznu i činjenicu da je Budimirović skoro pet godina maltretirao suprugu, pravo je pitanje da li je ova kazna adekvatna.

CZSR dozvolio ocu nasilniku da viđa dete

Ono što je, takođe, ostalo pod velom misterije jeste i kako je moguće da je Budimiroviću bilo omogućeno da viđa ćerku. Portala Nova.rs je u više navrata pokušao da stupi u kontakt sa Centrom za socijalni rad u Vršcu, kako bismo dobili odgovor na pomenuto pitanje, međutim, nismo dobili odgovore.

Vršac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ostaće misterija i zbog čega nasilnik dete nije viđao pod specijalnim uslovima, to jest u prostorijama Centra, već je on mogao dete da odvede da budu sami.

Izvesno je da je CZSR procenio da Budimirović ne predstavlja opasnost po dete, čim mu je dozvoljeno da isto uzme.

Udavio ćerku, pa presudio sebi

Usled svih ovih okolnosti, pre samo nekoliko dana, dogodio se zločin koji je potresao javnost. Budimirović je 4. oktobra svoju ćerkicu udavio, a zatim je presudi sebi.

Ubistvo se dogodilo u stanu u Vršcu, koji je Budimirović iznajmljivao.

Uznemirujući zločin koji je potresao celu Srbiju ponovo je istakao problem rukovođenja Centra za socijalni rad, koji je već godinama unazad poznat po brojnim propustima, a koji se nažalost završavaju tragično.

CZSR se još uvek nije zvanično oglasio, a svaki pokušaj medija da isti kontaktiraju je prošao bezuspešno.

Portal Nova.rs je slao upite na mejl, a takođe smo ih kontaktirali i telefonskim putem, ali dobili smo drske odgovore i prekidanje veze.

„Na doručku smo, zovite kasnije“, bio je jedan od odgovora CZSR na pitanja portala Nova.rs.

BONUS VIDEO: Vršac mesto zločina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare