Mladen Nenadić Foto:RTS javni servis

Aktuelni tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić ponovo se kandidovao za pomenutu funkciju, a sem njega na oglas Državnog veća tužioca (DVT) prijavila su se još dva advokata. Inače, Nenadić, koji je i sam bio advokat, izabran je prvi put 2015. godine, a pomenuti izbor obeležile su određene kontroverze oko testa koji se polagao.

Kako je KRIK svojevremeno pisao, izbor za tužioca za organizovani kriminal obeležile su brojne nelogičnosti. Nenadić je te 2015. godine izabran nakon što je dobio 139 glasova poslanika u Skupštini, iako se do tada nije mnogo toga znalo o njemu u javnosti, odnosno, gotovo da je bio nepoznat.

Pročitajte još:

Prva faza u izboru tužioca bilo je ocenjivanje kandidata. Kandidati koji nisu bili tužioci, iz nemogućnosti da se oceni njihov dotadašnji uspeh, morali su da polažu test. Upravo ovaj test je izazvao brojne sumnje.

Nenadić je na testu dobio maksimalnih 50 poena, a ono što je bacilo sumnju u regularnost testa jeste činjenica da je on te godine konkurisao i za tužilačko mesto u Višem tužilaštvu u Čačku, gde je prilikom testiranja osvojio samo 30 poena.

Kako je tada KRIK navodio, advokatica i bivši sudija Gordana Božilović-Petrović rekla je da se povukla iz nadmetanja za tužioca za organizovani kriminal jer je sumnjala u regularnost izbora, a potom i izjavila da pretpostavlja da će Nenadić odneti pobedu.

„Ispostavilo se da test niko nije položio sem jednog kolege. O tome kako je on položio, na koji način – to je diskutabilno pitanje. Morate da pitate Veće tužilaca kako je moguće da nisu položili i ostali koji su konkurisali, već samo jedan kandidat koji će, pretpostavljam, i biti izabran. U tome nisam htela da učestvujem“, rekla je Božilović-Petrović svojevremeno.

Foto: N1

KRIK je tada pokušao i da putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja dođe Nenadićevog testa, ali do toga nije došlo.

Pročitajte još:

Kako je naš portal ranije pisao, po svemu sudeći, izvesno je da će Nenadić ponovo dobiti mandat na funkciji tužioca za organizovani kriminal. Sem njega, na ovogodišnji oglas prijavila su se još dva kandidata – Dragana Obrenović i Veselin Stanković.

Podsetimo, javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funcije bi trebalo da stupe 1. januara 2022. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar