Dragomir Milojević Foto: N1

Dok se predsednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasmina Vasović pravda da nije učestvovala u donošenju odluke u slučaju Darka Šarića, a predsednik države za to targetira "nepodobnu" sudiju Radmilu Dragičević Dičić, jednu od najoštrijih kritičara vlasti, ime drugog sudije koji je takođe učestvovao u "rehabilitaciji" optuženog narko-bosa, a koji, pak, u skorije vreme, nije dao intervju NIN-u, ostalo je u senci, kako javnosti, tako i predsednikove poslednje sudske melodrame.

Da će tog sudiju javno prozvati predsednik kad i Dragičević Dičić bilo je malo verovatno, koliko i to da baš on neće sedeti u veću koje će odlučivati o Šarićevom zahtevu za zaštitu zakonitosti, o čemu se mesecima unazad glasno šapuće u pravosudnim krugovima.

U pitanju je sudija Dragomir Milojević, bivši predsednik Vrhovnog kasacionog suda, čiju je fotelju nedavno nasledila Jasmina Vasović. Sudija Milojević je uspeo da opstane na čelu VKS čak dva mandata, što je protivno Ustavu, doduše poslednjih godina po prepoznatljivom i ustaljenom receptu SNS – „ve de stanju“.

Na čelo VKS došao je kao kadar SNS, uz čiju je nesebičnu pomoć, nakon što mu je istekao mandat od pet godina, nastavio da direktno krši Ustav, ostajući nasilno u fotelji kao vršilac dužnosti. Istovremeno, držao je i fotelju predsednika Visokog saveta sudstva, koja je uvek rezervisana za aktuelnog predsednika VKS.

„Milojević je godinama sprečavao da VSS raspiše konkurs za novog predsednika, što je bila njegova dužnost, jer po Ustavu,, može imati samo jedan mandat. Tako je bilo sve dok Jasmina Vasović, kao i dalje najmlađa sudija VKS, s najmanje radnog iskustva, nije „stasala“ za tu funkciju, a potom se na izborima pojavila kao jedini kandidat“, kazao je za Nova.rs dobro obavšten izvor.

On dodaje da je Milojević za vreme svojih mandata bio sve vreme produžena ruka vlasti, a svoj uticaj mahom je ispoljavao kroz VSS, telo koje bira, imenuje i unapređuje sve sudije u zemlji.

Jasmina Vasović (levo), Dragomir Milojević i predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović, Foto: Vrhovni kasacioni sud

„Jasno je zašto je svakoj vlasti bitno da predsednik VKS bude iz njihovih redova, a to je upravo uticaj na izbor sudija i njihovo unapređivanje. Nakon imenovanja Vasović, on je trebalo da se uputi ka zasluženoj penziji, a slučaj Šarić će mu svakako biti jedan od poslednjih u karijeri. To je verovatno ujedno i odgovor zašto predsednik nije njega targetirao podjednako kao i Dragičević Dičić“, dodaje naš sagovornik.

Podsetimo Vrhovni sud ukinuo je pravosnažnu presudu kojom je Darko Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Sud je ocenio da je presuda doneta uz povredu ljudskih prava jer je u veću bilo dvoje sudija koji su prethodno postupali u žalbi za produženje pritvora Šariću, pa se moglo povesti pitanje njihove pristrasnosti.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Apelacioni sud je u svom saopštenju naveo da njihova presuda nije nezakonita i da sudije nisu morale da se izuzimaju iz veća zbog ranijeg postupanja.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare