Foto: EPA/ANDREJ CUKIC/Vrhovni kasacioni sud

Odluka o reviziji u slučaju Darka Šarića prvi je potez koji je Vrhovni kasacioni sud povukao otkako na čelu ima Jasminu Vasović. Sudija Vasović bila je jedini kandidat za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, a pored toga o njoj se znalo da je bliska drugarica sa fakulteta Aleksandra Vučića i aktuelne ministarke pravde Maje Popović, zbog čega se otvaraju pitanja da li je Vasović postavljena na tu funkciju kako bi se pozabavila kontroverznim i medijski veoma praćenim predmetima, poput Šarićevog.

Danas je kao bomba odjeknula vest da je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.

Pročitajte još:

Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Iako ova vest na prvi pogled deluje bombastično i pomalo neverovatno, ipak ne izaziva toliko iznenađenje posebno ako se uzme u obzir da joj je prethodio izbor za predsednika Vrhovnog kasacionog suda. U igri je bio jedan kandidat, Jasmina Vasović, koja je mirno i gotovo neprimetno uplovila u novi petogodišnji mandat.

Ne treba zaboraviti da se ime Jasmine Vasović u žiži javnosti našlo nakon nezakonite oslobađajuće presude Stanku Canetu Subotiću zbog šverca cigareta, a koju je donelo veće čiji je bila član. Iako je Vrhovni kasacioni sud tada ocenio da je presuda bila nezakonita, ipak, sudija Vasović je nakon toga postala sudija Vrhovnog suda.

Maja Popović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pored toga ne smemo smetnuti sa uma i da je Vasovićevu, inače najmlađu sudiju tog suda, prati je glas da uspon karijere doživljava od trenutka dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast, a između ostalog, ona je drugarica sa fakulteta predsednika Aleksandra Vučića, ali i aktuelne ministarke pravde Maje Popović.

Nova.rs najavaljivala je ranije da će Šarićev predmet biti jedan od prvih „velikih medijskih“ koji će se pojaviti na njenom stolu, zbog čega se otvara niz pitanja, pa i ono da li je Vasovićeva dovedena na tu funkciju kako bi „počistila nered“ koji su njeni prethodnici ostavili.

Pročitajte još:

Podsećanja radi, ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne. Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare