Ubijeni Ivo Pukanić, Foto: Profimedia.rs

Suđenje po tužbi Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, protiv države Srbije zbog višegodišnjeg neosnovanog boravka u pritvoru u slučaju "Pukanić", u kojem je pravosnažno oslobođen od optužbi, završeno je u utorak u Višem sudu u Beogradu, a presuda će biti doneta u roku od 30 dana, prenele su Večernje novosti.

Jocić, koji u zatvoru služi kaznu zbog drugog krivičnog dela, tužbom traži naknadu nematerijalne štete od 60 miliona dinara zbog neosnovanog lišenja slobode, neosnovanog i nepotrebno dugog vođenja sudskog postupka. Za sve to vreme, kako tvrdi, trpeo je duševne bolove, jer su mu bili povređeni ugled, čast i sloboda i prava ličnosti.

Mesto ubistva Pukanića Foto: Profimedia.rs

 

Amsterdam je 2015. pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. u Zagrebu, kada je poginuo i njegov saradnik Niko Franić. Zbog tog dela je bio uhapšen 27. aprila 2009. godine i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godine, nakon čega je prebačen u požarevački zatvor „Zabela“, na izdržavanje kazne za učešće u ubistvu Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš 1995. godine u Sportskom centru „Olimp“.

Jociću je kazna, zbog Marjanovića, umanjena Zakonom o amnestiji 2012. godine za četvrtinu, pošto je prvobitno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora za ubistvo od 15 godina. Inače, iako je njegova odbrana na tome insistirala, prema zakonu, njemu se u zatvorsku kaznu ne može uračunati pritvor u kojem je bio zbog slučaja „Pukanić“.

Od početka procesa za ubistvo Ive Pukanića, Jocić je negirao krivicu i bilo kakvu vezu sa tim zločinom, a tokom suđenja je tvrdio da su mu te optužbe namestile albanska, crnogorska i hrvatska mafija.