Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu vodi dokazni postupak protiv još jednog policajca u slučaju prebijanja mladića sa autizmom na julskim protestima u Novom Sadu, saznaje 021.

Kako su za 021.rs potvrdili u zrenjaninskom tužilaštvu, N. B. se tereti da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje i u ovom postupku je u toku prikupljanje dokaza. Za razliku od njega S. D. protiv kog su se ranije prikupljali dokazi, sumnjiči se za nasilničko ponašanje, što je ocenjeno kao blaga karakterizacija krivičnog dela, budući da je reč o službenom licu.

Za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, dok za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina.

Dokaze protiv policijskog inspektora S. D. zrenjaninsko tužilaštvo je prikupilo, a on se tereti za nasilničko ponašanje.

Advokat oštećenog mladića Vladimir Beljanski za 021.rs ranije je rekao da je mladića tuklo tri pripadnika policije, a sve do sada u ovom slučaju se teretio samo inspektor S. D.

Čak i u slučaju S. D. koji je ubrzo nakon samog događaja identifikovan, put od osumnjičenog do okrivljenog bio je komplikovan. Slučaj je prvo dodeljen novosadskom tužilaštvu koje je tražilo supstituciju, zatim je prebačen u nadležnost tužilaštva u Bačkoj Palanci, nezvanično zbog prethodne saradnje sa novosadskom policijskom upravom i osumnjičenim, odnosno kako bi se izbegla pristrasnost.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nekoliko meseci je bilo potrebno da Sektor unutrašnje kontrole podnese izveštaj tužilaštvu iako je incident snimljen i objavljen na društvenim mrežama.

Kako je portal pisao u septembru prošle godine protiv inspektora S. D. pokrenut je disciplinski postupak u policiji i on je udaljen sa posla. Kako je portal nezvanično saznao, osumnjičeni inspektor nije zaposlen u Policijskoj upravi Novi Sad, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a reporteri 021.rs su ostali bez odgovora na pitanje u kom svojstvu i po čijoj naredbi je bio angažovan na novosadskom protestu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar