Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, MUP

Krivičnu prijavu protiv odbeglog Ivana Kontića za pokušaj ubistva Novosađanina M. M. (28), nije podnela novosadska policija, kako je to tvrdio direktor Vladimir Rebić, već advokatski tim zverski isprebijanog mladića i to nekoliko dana uoči objavljivanja uznemirujućeg snimka na društvenim mrežama i zvaničnog pokretanja istrage, saznaje portal Nova.rs.

Taman kada se čelnicima MUP, predvođenim direktorom Vladimirom Rebićem, učinilo da su javnosti uspeli da objasne sve kontradiktornosti i neusaglašenosti sa saopštenjima tužilaštva, u vezi sa datumima podnošenja prijava, pokretanja istrage i uopšte sumnjivom postupanju u slučaju odbeglog nasilnika Ivana Kontića, portal Nova rs došao je do novog saznanja – krivičnu prijavu nije podnela policija, već advokatski tim isprebijanog M. M.

Ivan Kontić Foto: MUP

Naša saznanja potvrdio je, i na taj način ponovo demantovao ditrektora policije Vladimira Rebića, advokat Miloš Paligorić, jedan od zastupnika pretučenog M. M.

„Tačno je da su krivičnu prijavu za pokušaj ubistva podnela četvorica advokata isprebijanog mladića, među kojima sam i ja. Trenutno nisam u kancelariji, pa nemam predmet pred sobom da vidim koji je tačno dan bio, ali mogu da kažem da je advokatski tim prijavu podneo ne kasnije od 2. septembra, znači desetak dana uoči objavljivanja snimka i zvaničnog pokretanja istrage“, kazao je Paligorić za Nova rs.

Pročitajte još:

Zašto policija nije reagovala po ovoj advokatskoj prijavi najnovija je kontroverza ovog slučaja, a koju direktor policije Vladimir Rebić još uvek nije stigao da objasni.

Naime, da podsetimo, novosadsko Više tužilaštvo je u pisanom saopštenju, upućenom N1 televiziji navelo da je naredbu za sprovođenje istrage protiv Kontića podnelo 12. septembra zbog ubistva u pokušaju, istog dana kada je u javnost procureo snimak zverskog prebijanja M. M. Ovo saopštenje dodatno je zapetljalo slučaj, jer se u javnosti odmah nametnulo pitanje šta je tužilaštvo radilo od 24. avgusta kada se dogodilo prebijanje, do 12. septembra kada je istraga zvanično pokrenuta, ali i objavljen snimak koji je zgrozio javnost.

Rebić je potom objasnio da je prijava podneta Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu i to za delo nanošenje teških telesnih povreda, ali protiv NN izvršioca jer je napadnuti M. M. navodbno odbio da sarađuje sa policijom i otkrije ko ga je povredio. Nakon što je Kontić identifikovan, neposredno nakon objavljivanja snimka, delo je prekvalifikovano u pokušaj ubistva i predmet je ustupljen na dalje postupanje Višem tužilaštvu, koje je 12. septembra donelo naredbu o sprovođenju istrage, dok je istovremeno raspisana i potraga.

Snimak zverskog prebijanja, Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Portal Nova.rs upitao je Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu da li su Rebićevi navodi tačni, ali odgovor nismo dobili. Ukoliko jesu, svakako ostaje nejasno šta su zajedničkim snagama policija i Osnovno tužilaštvo radili u ovom slučaju više od dve nedelje, dok se slučaj još nije vodio kao pokušaj ubistva. Da li se tragalo za saučesnicima, da li su saslušani potencijalni svedoci i pribavljeni snimci kamera, kojim su okovani gotovo svi srpski gradovi, takođe je ostalo nejasno. Sve to je i dovelo do sumnji znatnog dela javnosti da istraga protiv Kontića ne bi bila ni pokrenuta da se na internetu nije pojavio snimak.

Pročitajte još:

Sa druge strane, pitanje koje je takođe ostalo bez odgovora odnosi se upravo na naše poslednje saznanje – zašto policja nije postupala po prijavi koju su podneli advokati još pre dve nedelje, ili još preciznije, zašto javnost nije obaveštena o postojanju njihove prijave?

Podsetimo, Kontić, je pre tri nedelje brutalno pretukao mladića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, a potom mu i slomio obe ruke dok je bio u nesvesti. Kako je portal Nova.rs ranije pisao, odbegli nasilnik direktor je firme “Ju-Krijkos” koja je osnovala kladionice “MaxBet”, a što su pokazali zvanični podaci Agencije za privredne registre.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare