Predrag Koluvija, Darko Šarić
Foto: Newsmax Adria/EPA/ANDREJ CUKIC

Pripremno ročište za suđenje u postupku "Jovanjica 2", koje je trebalo da bude danas, nije održano, jer je prvooptuženi za uzgoj marihuane Predrag Koluvija otkazao punomoćje svim svojim braniocima. Stiče se utisak da je otkazivanje punomoćja uoči samog ročišta još jedan pokušaj opstrukcije suđenja za "Jovanjicu", na kojoj je krajem novembra 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge.

Pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2“, kojim su obuhvaćeni vlasnik istoimenog imanja Predrag Koluvija i ostali okrivljeni, među kojima je i pet pripadnika BIA i MUP trebalo je da bude održano danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Iz sada nepoznatih razloga ono je odloženo, a interesantno je da Koluviju u pomenutom postupku zastupaju isti advokati kao i u slučaju za „Jovanjicu 1“.

Pročitajte još:

Stiče se utisak kao da je reč o još jednoj opstrukciji postupka, koji se u više navrata dovodio u vezi sa samim vrhom države. Po svemu sudeći, suđenje za „Jovanjicu 2“ na samom početku neodoljivo je počelo da podseća na slučaj Darka Šarića, osuđenog zbog šverca 5, 7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Suđenje Šariću, pre svega postupak za pranje novca stečenog krijumčarenjem kokaina, ući će u anale pravosuđe zbog brojnih opstrukcija koje su obeležile postupak. Jedna od njih je definitivno i situacija kada je Šarić, baš kao Koluvija sada, otkazao punomoćje svim svojim advokatima, zbog čega je bilo nemoguće da se pretres održi.

Suđenje Šariću odlagano je više desetina puta, zbog čega je javnost bila sumnjičava u to da li će uopšte doći do epiloga postupka. Pretresi su odlagani nebrojano puta, kako zbog zahteva za izuzeće sudije, tužioca, tako i zbog otkazivanja punomoćja advokatima, kojima je isto potom vraćano. Sud je praktično bio nemoćan u ovim opstrukcijama, tako da nisu pomogle ni brojne novčane kazne koje su izricane advokatima zbog toga što nisu dolazili.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Inače, kada je reč o „Jovanjici 2“, ne treba zanemariti činjenicu i da je prethodno pripremno ročište početkom maja, takođe, odloženo. Razlog za odlaganje bio je to to što pojedini advokati nisu pristupili, a neki od njih su proslavljali slavu.

Pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2“, kojim su obuhvaćeni vlasnik istoimenog imanja Predrag Koluvija i ostali okrivljeni, među kojima je i pet pripadnika BIA i MUP trebalo je danas da bude održano. Reč je o drugom postupku za slučaj zaplene skoro četiri tone opojne droge na imanju „Jovanjica“ novembra 2019. godine u okolini Stare Pazove.

Pročitajte još:

Na današnjem ročištu okrivljeni je trebalo da se kratko izjasne o krivici, nakon čega je trebalo da tužilac i odbrana iznesu svoje dokaze. Inače, u „Jovanjici 2“ sem Koluvije sudi se i pripadnicima bezbednosnih službi zbog čega javnost tvrdi da je to jasan pokazatelj da proizvodnja opojne droge na „Jovanjici“ nije bila moguća bez znanja države i njenih službi.

Među optuženima je i Miloš Tofilović, koji je nedavno „pao“ u međunarodnoj akciji zajedno sa M. S. (37) iz Niša, a u njihovom posedu pronađeno je tada dva kilograma heroina.

Inače, reč je o vozaču, koji se u trenutku hapšenja Koluvije, nalazio za volanom audija koji je presretnut na auto-putu, nakon čega je otkrivena cela afera „Jovanjica“.

Predrag Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ optužen je kao organizator i ove grupe, a sem njega sudi se, između ostalih, policajcu Milanu Kendiji – bivšem načelniku Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoranu Baštovanoviću – bivšem šefu odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, kao i radnicima BIA Radovanu Bojoviću, Alekandru Tošiću i Branislavu Radovanoviću.

U optužnici za „Jovanjicu 2“ su citirani razgovori bezbednjaka i optuženog Koluvije, iz kojih se vidi da su mu dostavljali poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta, fizički čuvali njegovo imanje i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja.

Foto:Screenshot/Mup.rs

Uporedo sa ovim postupkom, u Specijalnom sudu u Beogradu vodi se još jedan protiv Koluvije, ali i ostalih okrivljenih da su pripadnici njegove kriminalne grupe. Na imanju „Jovanjica“, čiji je vlasnik Koluvija, novembra 2019. zaplenjeno je skoro četiri tone marihuane, a Koluviji su ubrzo stavljene lisice na ruke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar