Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Darko Šarić, optuženi za pranje 22 miliona evra stečenih krijumčarenjem narkotika, rekao je danas u završnoj reči u Specijalnom sudu u Beogradu da ostaje pri odbrani koju je izneo maja 2015. godine kada je negirao ovo krivično delo. Šarić je rekao da su njegove reči u potpunosti potvrdila finansijska veštačenja rađena tokom postupka.

„Obično se kaže: „Ne pitajte me za prvi million“. Ja kažem, pitajte me za prvih 27 miliona evra koje sam dobio od „WAC“ od prodaje „Štampe“. Od toga je sve krenulo, sve isplate, tako da nije tačno ovo što tužilaštvo priča. Kako je išao novac, utvrdili su veštaci finansijske struke. Ja sam na firme Dragana Dudića Frica uplatio 6.342.000, zatim 2.800.000 za kupovinu broda. Posle toga uplatio sam mu 7.000.000. Nakon toga dolazi do vraćanja novca, 14.000.000 dolara se vratilo na firmu Mateko i to je stajalo mesec i po dana, zbog proceduralnih razloga ih nismo odmah prebacili na račun za kupovinu „Mitrosrema“. I ovaj novac tužilaštvo osporava i kaže da je prljav, iako sam čitavu polaznicu rekao. Marku Daboviću sam sa svoje firme uplatio novac, kao i Zoranu Ćopiću“, rekao je Šarić.

Kako je naveo, legalnost novca, a za koji tužilaštvo tvrdi da je „prljav“, dokazali su veštačenjem rađenim tokom postupka. Kako je dodao, on svoj novac može da da kome hoće i kako hoće.

„Legalnost novca smo u potpunosti dokazali sa veštačenjem. Moj novac mogu dati kome hoću i koliko hoću, a tužilac samo pita za ugovore. Moj novac mogu nekome da dobrovoljno dam i mogu da ga bacim, a tužilac vrti glavom da je sumnjiv. Dobro, to je njegovo pravo. Čitavo ovo vreme me je pratila hajka. Desilo se da mi se prodaje imovina pre nego što je zakazano ijedno ročište, na TV-u se gledalo.. Ja sam tu imovinu prijavio još 2003., šest godina pre mojih optužnica. Tužilac me nije pitao od čega sam to zaradio. Tužilac ničim nije dokazao da sam stekao nezakonitu imovinsku korist. Dok se mi ovde sudimo, prikazivana je ta otimačina, prodati kreveci, sve je rasprodato“, rekao je Šarić.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šarić je istakao i da je jedino u čijem se slučaju prevario, oko novca, jeste Nebojša Joksović, inače svedok-saradnik u ovom postupku.

„Ja moj novac mogu da dam kome ja hoću, nikada se nisam prevario, osim u odnosu sa Joksovićem. Kakve to veze ima sa prljavim novcem. Kako čovek laže ovu vlast sa stvarima koje su lako proverljive. Totalno se srozao tužilac u završnoj reči. Sve ove godine ni jednom nije pružio dokaz, a samo je pričao Šarićev „prljavi“ novac“, rekao je prvooptuženi u ovom postupku.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je prošle nedelje sudu da Darka Šarića i ostale optužene osudi na maksimalnu zakonsku kaznu zbog organizovanja kriminalne grupe koja je u Srbiji „prala novac“, za koji se sumnja da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Podsetimo, Šarić se predao 18. marta 2014. godine, nako višegodišnjeg bekstva. U ovom postupku, sem Šarića, optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučkovć, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Okrivljeni se terete da su novac stečen od prodaje kokaina, a koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, prebacivali u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivali na račune domaćih preduzeća.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare