Foto: EPA/ANDREJ CUKIC/Vrhovni kasacioni sud

Advokati pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića, kojem je odlukom Apelacionog suda u Beogradu potvrđena kazna od 15 godina zatvora, na koliko ga je osudio Specijalni sud zbog trgovine narkoticima, podneli su još decembra prošle godine Vrhovnom kasacionom sudu (VKS) zahtev za reviziju postupka, ali odluka o tome još uvek nije doneta. Pomenuti sud poslednjih dana je u žiži javnosti zbog nove predsednice, sudije Jasmine Vasović, koja je ujedno bila i jedini kanditat za tu funkciju, a odluka o reviziji u slučaju Šarić biće jedna od prvih koje će ovaj sud doneti od kako je ustoličena nova predsednica.

Šarićevi advokati podneli su decembra prošle godine Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti, kojim se traži poništavanje presuda i novo odlučivanje u postupku o švercu droge, ali pred drugim sudskim većima.

Pročitajte još:

Kako su u zahtevu naveli advokati Radoslav Baćović i Danilo Šarić, njihov klijent nije imao fer i pravično suđenje, bilo mu je povređeno pravo na odbranu i narušena mu je pretpostavka nevinosti, ali i da mu se grubo krše njegova ljudska prava.

Pored ovoga, Šarić je preko svojih pravnih zastupnika Ustavnom sudu Srbije podneo ustavnu žalbu u kojoj se ističe da su mu tokom vođenja postupka povređena ljudska prava zagarantovana Ustavom, i to pravo na pravično suđenje. Shodno tome, predlaže se da se ponište prvostepena i drugostepena presuda.

Žalbe su podnete decembra, a prema rečima jednog od Šarićevih advokata, Gorana Jovandića, o ovom zahtevu se još uvek ništa nije odlučilo.

„Nije ništa odlučilo, od decembra se ništa nije dešavalo po tom pitanju“, kratko je rekao Jovandić za naš portal.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Po svemu sudeći, slučaj Šarić, odnosno razmatranje zahteva za reviziju, biće među prvim medijskim predmetima, čije će odlučivanje obeležiti sam početak petogodišnjeg mandata nove predsednice, koja je pre nekoliko dana izabrana u Narodnoj skupštini Srbije.

Tako će upravo Vasovićeva doneti konačnu odluku o Šarićevoj sudbini.

Vasovićeva je na pomenutu funkciju izabrana kao jedini kandidat, a interesantno je da je ona jedna od trenutno najmlađih sudija tog suda. Prati je glas da uspon karijere doživljava od trenutka dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast, a između ostalog, ona je drugarica sa fakulteta predsednika Aleksandra Vučića, ali i aktuelne ministarke pravde Maje Popović.

Vasovićeva je 1995. godine postala sudijski pripravnik u beogradskom Prvom opštinskom sudu, da bi 2000. položila Pravosudni ispit, i potom dve godine kasnije bila izabrana za sudiju Prvog opštinskog suda gde je sudila sve do čuvenog reizbora 2009. kada je prešla u Viši sud.

Jasmina Vasović, sudija Foto: Vrhovni kasacioni sud

Tri godine kasnije prešla je u Apelacioni sud, neposredno pošto je više puta odbijala zahtev za ponavljanje postupka u slučaju ubistva francuskog navijača Brisa Tatona.

Pročitajte još:

Njeno ime u žiži javnosti našlo se nakon nezakonite oslobađajuće presude Stanku Canetu Subotiću zbog šverca cigareta, a koju je donelo veće čiji je bila član.

Iako je Vrhovni kasacioni sud tada ocenio da je presuda bila nezakonita, ipak, sudija Vasović je nakon toga postala sudija Vrhovnog suda.

Podsetimo, Darko Šarić se nalazi u pritvoru od 2014. godine. On je decembra 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Sa druge strane, u Specijalnom sudu se vodi  još jedan postupak protiv Šarića. Reč je o suđenju za pranje novca stečenog trgovinom narkoticima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar