Foto: Privatna arhiva

Suđenje anesteziologu Stanoju Glišiću (75) za nesavesno lečenje trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula 2007. godine nastavlja se danas u Višem sudu u Beogradu, a ono će ostati upamćeno i kao postupak koji ni nakon 13 godina od tragedije nije dobio epilog.

Glišić je najpre u novembru 2017. osuđen na tri godine zatvora zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud i postupak vratio na novo suđenje.

Epilozi suđenja koji su se u Srbiji vodili za lekarske greške retko su se završavali osuđujućom presudom, a neki su i zbog odugovlačenja postupka u međuvremeno zastareli.

Pročitajte još...

Suđenje za smrt trogodišnje Anje, koja je operisana 21. maja 2007. godine, a preminula dve nedelje kasnije usle oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji, i dana danas izaziva brojne kontroverze u javnosti.

Zbog ovo slučaja sudilo se anesteziologu Stanoju Glišiću, oftalmologu Božidaru Iliću, vlasniku ordinacije “Ilić”, koja je od klinike “Perfekta” iznajmila salu za operaciju, kao i suvlasniku “Perfekte” Dejanu Milutinoviću (50).

U toku postupka protiv optuženih lekara promenjeno je četvoro sudija i jednom sudsko veće, pa je svaki put barem formalno suđenje kretalo ispočetka. Rađena su čak tri medicinska veštačenja, a veštačen je i aparat za kiseonik koji je korišćen na operaciji.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom istrage je saslušano 16 svedoka.

Prvostepenom presudom doktor Stanoje Glišić osuđen je na tri godine zatvora zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, dok su ostali oslobođeni, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje, tako da ni nakon 17 godina roditelji male Anje nisu izdejstvovali pravdu za njenu smrt.

Porodica trogodišnje Anje jedino što je želela jeste da neko snosi odgovornost za ovaj slučaj.

„Nikada nismo hteli da se svetimo, niti nam je cilj bio da se okrivljenima izreknu visoke zatvorske kazne. Dovoljno nam je da se javno kaže da je neko odgovoran za smrt naše Anje“, rekao je za medije ranije Aleksandar Grahovac, otac preminule devojčice.

Podsetimo, Anji Grahovac su lekari ordinacije “Ilić” na klinici “Perfekta” operisali kataraktu 21. maja 2007. godine, a ona je umrla 4. juna usled komplikacija koje su izazvane operacijom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare