Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Suđenje anesteziologu Stanoju Glišiću (75) za nesavesno lečenje trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula 2007. godine odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu zbog procesnih radnji, odnosno jer sudski savetnik tužilaštva nije bio spreman da da svoje mišljenje o veštačenju rađenom u ovom postupku.

Sudski savetnik Zoran Stanković očekivao je da će danas ispitivati veštake koji su radili pomenuto veštačenje, a kako to nije bilo planirano, pretres je odložen za 29.oktobar.

Inače na današnjem suđenju nije se pojavila porodica nastradale Anje, a tokom pretresa sud je odlučio da na naredno ročište pozove svedoka Ivicu Milosavljevića, inače načelnika Odeljanja za sudsku medicinu na VMA, kao i veštaka Ivanku Barović Radović.

Takođe, biće pozvan i Branko Milaković, veštak – anesteziologu sa Novog Beograda.

Podsetimo, anesteziolog Glišić optužen za nesavesno lečenje trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula juna 2007. posle operacije katarakte na privatnoj klinici „Perfekta“.

Glišić je u novembru 2017. godine osuđen na tri godine zatvora zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud i postupak vratio na novo suđenje. Sa druge strane, Apelacija je potvrdila prvostepenu presudu kojom su suvlasnik klinike Dejan Milutinović, oftamolog Božidar Ilić i serviser aparata Milan Vasiljević oslobođeni krivice u ovom slučaju.

Trogodišnja Anja operisana je 21. maja 2007. godine, a preminula je dve nedelje kasnije usled oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji. Veštaci nisu mogli jasno da utvrde zbog čega je došlo do poremećaja prokrvljenosti mozga, a usled čega je nastupila smrt.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar