Mika Aleksić, Zoran Jakovljević i Dule Savić Foto: Tanjug, Ataimages, Nova.rs

Da je bilo koja žrtva imala priliku da prisustvuje suđenju učitelju glume Miroslavu Aleksiću, optuženom za nekoliko krivičnih dela silovanja, nažalost sigurno nikad ne bi smogla snage da prijavi seksualno nasilje koje je doživela. Neprimerena pitanja koja žrtvama otvaraju bolne rane, orkestrirana smehom istaknutog fudbalera, i njegove supruge - jedne žene, trebalo bi da javnosti jasno pokažu zbog čega se žrtve u Srbiji plaše da prijave nasilje.

Izjavom jedne od oštećenih devojaka, I.V. juče je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje vlasniku škole glume „Stvar srca“, Miroslavu Aleksiću, povodom optužbi za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica te škole.

„Zašto nisi prijavila?“

Suđenje je, blago rečeno, bilo mučno za žrtvu. Pitanja koja je postavljao advokat optuženog Zoran Jakovljević su se ređala.

advokat Zoran Jakovljević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Zašto nisi prijavila?“, „Zašto si nastavila da ideš na časove glume?“, „Da li te je fizički maltretirao?“, „Da li si nekada na filmu videla kako izgleda silovanje?“, „Da li se osećate silovano?“, samo su neka od njih.

Ipak, njegova pitanja su proizvela jedno bitnije: „Imamo li mi granicu u poštovanju tuđeg bola, gde je crvena linija?“

Prljava odbrana

Kao što se po jutru dan poznaje, tako se i pre početka postupka protiv Aleksića moglo naslutiti u kom pravcu će se kretati njegova odbrana. Ako ne pojedinosti, makar se moglo nazreti da će biti reč o „prljavoj igri“ koja umnogome prevazilazi okvire lukave i vešte odbrane i duboko zalazi u neukus, nekulturu i na kraju i nepoštovanje ne samo Alekićevih žrtava, već svih koje su ikada skupile hrabrosti i odvažile se da prijave nasilnika.

Još kada je glumica Milena Radulović hrabro istupila javno i podelila svoje stravično iskustvo sa celom Srbijom, a za njim i njena koleginica Iva Ilinčić, a zatim i druge devojke, Aleksićev advokat Zoran Jakovljević izneo je niz prilično upitnih izjava. Tako je saopštio da je neprihvatljivo da se dokazi prvo iznose u medijima i interpretiraju kako kome odgovara, a onda u tužilaštvu i sudu, te dodao da će biti „prinuđen da dostavi neke materijale“.

„Ne želim tako da radim, ali ako se nastavi medijska hajka i linč mog klijenta, biću prinuđen da dostavim neke materijale, pa da vidimo da li se neko smeje tako srećno, a da je prethodno zlostavljan“, rekao je advokat.

Da li je to učinio ili nije, ostalo je u izmaglici, ali je simptomatično da se ubrzo nakon toga u pojedinim medijima pojavila grupna fotografija polaznika škole glume na kojoj Radulovićeva stoji pored Aleksića i pozira nasmejana, a koja apsolutno ništa ne dokazuje.

Smeh žrtvama u lice

Ako uzmemo u obzir i to da odbrana okrivljenog ima prava da se brani svim sredstvima, strašno je što suđenjima prisustvuju ljudi koji na sve načine pokušavaju da umanje bol žrtve. Gotovo na svakom suđenju, podršku učitelju glume pružaju bivši fudbaler Dušan Savić i njegova supruga Marina Rajević Savić.

Tokom jučerašnjeg su otišli korak dalje.

Miroslav Mika Aleksić dolazi na suđenje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dok je žrtva, prva koja se ohrabrila da prijavi osumnjičenog silovatelja, govorila o tome šta je doživela, bračni par je sedeo u publici i smejao se. Glasno se smejeo. Poznati fudbal, koji je idol mladima, i njegova supruga – jedna žena.

Smejali se.

Smejali se dok je žrtva izgovarala sledeće rečenice: „Zlostavljana sam, mislim da sam silovana, dodirivao me je, on je bio profesor, iskoristio je moje poverenje. Imala sam tada 18 godina, nisam bila svesna onoga što mi se dešavalo, nisam znala kako da reagujem. Kada sam shvatila da sam silovana, osetila sam se posramljeno i poniženo.“

Ako ništa drugo njihov smeh je podsetio javnost na skandaloznu emisiju koju je novinarka Marina Rajević Savić posvetila slučaju Aleksić pre godinu dana. Skandaloznih dva sata odbrane Mike Aleksića, bez druge strane.

Dva sata veličanja dela profesora glume.

Miroslav Aleksić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Podsetimo, javnost je za slučaj Miroslava Aleksića saznala u januaru, kada je glumica Milena Radulović ispričala šta je pretrpela od svog profesora glume, Miroslava Aleksića i optužila ga za silovanje.

Nakon nje, osmelila se i glumica Iva Ilinčić, koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje.

Milena Radulovic Emisija Vece sa Ivanom Ivanovicem
Milena Radulović u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Protiv Aleksića Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovodilo je istragu za ukupno 19 krivičnih dela – 11 za polno uznemiravanje i osam silovanja izvršenih od 2008. do 2020. godine. Optužnica je podignuta za izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam devojaka.

BONUS VIDEO: Suđenje Miki Aleksiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare