Foto: EPA-EFE/SALAS

Radnici Centra za socijalni rad u Vranju D. M. i D. T. saslušani su u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, nakon čega je podnet predlog za određivanje pritvora. Na teret im se stavlja krivična dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita, pošto se sumnja da su dozvolili usvajanje dečaka (10) kada za to nije bilo uslova.

Više javno tužilaštvo u Nišu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je nakon saslusanja, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljene D.M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita, dok će se protiv okrivljenog D.T. sprovoditi dokazne radnje zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Takođe, Višem sudu u Nišu je podnet predlog za određivanje pritvora protiv okrivljenih, kako ne bi ometali postupak uticanjem na svedoke.

Malverzacija oko usvajanja desetogodišnjeg dečaka dešavala se prošle godine. Osumnjičeni radnici Centra za socijalni rad doneli su u junu 2019. godine rešenje kojim su dozvolili porodici iz Bujanovca da usvoji dečaka iako za to nisu ispunili nikakve uslove.

„Albanac iz Bujanovca, koji živi i radi u Švajcarskoj, želeo je da usvoji dete iz Srbije, ali na to nije imao pravo jer nije naš državljanin. Zbog toga se obratio svom sugrađaninu i socijalnom radniku D. T. iz Bujanovca, koji je u pomoć pozvao koleginicu iz Centra za socijalni rad u Vranju. Sumnja se da su se potom dogovorili da falsifikuju dokumentaciju i lažno prikažu da je usvojitelj državljanin Srbije, a za tu uslugu Marinkovićevoj su obećali mobilni telefon u vrednosti od hiljadu evra. Marinkovićeva je potom falsifikivanu dokumentaciju prosledila kolegama iz Centra za socijalni rad u Bujanovcu koji su odlučivali o zahtevu za usvajanje“, kazao je za portal Nova.rs izvor upoznat sa detaljim ovog slučaja.

U Centru za socijalni rad u Bujanovcu rekli su juče za portal Nova.rs da su dobili dokumentaciju za usvajanje u kojoj je sve izgledalo regularno.

“Mi smo dobili dokumentaciju od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojoj je pisalo da je porodica koja hoće da usvoji dete podobna. To je sve što se nas tiče. Šta se dalje i posle dešavalo mi ne znamo, za to primanje mita smo saznali iz novina“, rekli su nam u socijalnoj ustanovi u Bujanovcu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar