Foto: N1

Pravnica Centra za socijalni rad u Vranju D. M. i socijalni radnik iz Centra u Bujanovcu D. T. uhapšeni su i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati, potvrdio je za "Novosti" Borislav Radonjić, portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Istraga je vođena po nalogu niškog tužilaštva, konkretno Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije. Oni su zadržani zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita i zloupotreba službenog položaja, navode Novosti.

„Sumnja se je D. M. primila poklon kako bi sačinila rešenje kojim se zasniva usvojenje maloletnog lica, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi, čemu je prethodilo i sačinjavanje izveštaja neistinite sadržine od strane D. T. U pogledu navedenih okolnosti, osumnjičene će u zakonskom roku saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja u Nišu“, kaže Radonjić.

Iako u tužilaštvu nisu precizirali o čemu se radi, iz više izvora nam je potvrđeno da je radnica iz Vranja primila mito u vidu mobilnog telefona čija je vrednost oko 1.000 evra. D. M. i D. T., kao radnici Centara za socijalni rad, bili su voditelji slučaja u predmetu usvojenja deteta M. M. Veruje se da je D. M. primila na poklon mobilni telefon u vrednosti 1.000 evra od S. R. iz Bujanovca da donese rešenje kojim se zasniva usvojenje deteta, iako u to vreme S. R. nije bio u Srbiji već u Švajcarskoj, zbog čega nisu postojali uslovi da se donese takvo rešenje. Njoj je u ovome pomogao i kolega iz Bujanovca koji je sačinio izveštaj u kome stoji da se S. R. nalazi u Srbiji čime su stvoreni uslovi za usvajanje deteta.

Dragana Arsić direktorka Centra za socijalni rad u Vranju nije odgovarala na pozive naših novinara. Kolege uhapšene radnice nisu želele da komentarišu slučaj.

NEDOPUSTIVO PONAŠANjE

Nedopustivo je ponašanje radnice Centra za socijalni rad u Vranju i zato apelujemo na nadležene organe da sankcionišu sve učesnike ovog nemilog događaja, rečeno je „Novostima“ u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Osuđujemo svaki postupak zaposlenih u socijalnim ustanovama koji se kosi sa zakonom i nadamo se da će se ovaj slučaj rešiti u najkraćem mogućem roku“, navode nadležni. Centri su, podsećamo, u nadležnosti lokalnih samouprava, a mi imamo nadzor nad njihovim stručnim radom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare