Darko Šarić Foto: BIA

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, slučaj će se ponovo naći pred Apelacionim sudom, koji će iznova razmatrati žalbe na tu presudu, ali - u izmenjenom sastavu veća sudija. Zanimljivo je da je baš u trenutku kada će se opet razmatrati presuda za šverc droge, u Apelacioni sud pristižu i žalbe na drugu presudu Šariću, kojom je osuđen na 9 godina zatvora zbog pranja novca stečenog kriminalom. Ova presuda izrečena je još u junu 2020. u Specijlanom sudu, a zašto je trebalo 14 meseci da "doputuje" u Apelacioni sud, ostalo je nejasno.

List Politika objavila je danas da je zasad poznato da će u predstojećoj žalbenoj sednici sudija izvestilac biti Sretko Janković, ali da će u veću biti izmenjena dva člana.

To je za naš portal potvrdila i portparolka Apelacionog suda Mirijana Piljić koja je navela da dvoje sudija Milimir Lukić i Bojana Paunović, koji su inače stalni članovi veća sa sudijom Jankovićem, neće postupati u ovom postupku, kao i da su zatražili sopstveno izuzeće.

Upravo zbog toga što su njih dvoje učestvovali u prethodnom razmtranju žalbi, pravosnažna presuda je i ukinuta.

Naime, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da njih dvoje, po zakonu, nisu smeli biti članovi odlučivajućeg veća,  s obzirom na to da su ranije, tokom postupka, učestvovali u donošenju odluke o produžetku pritvora Šariću. Zbog toga će na njihova mesta morati da sednu drugo dvoje sudija, a za koje sud prethodno utvrdi da ranije nisu bili angažovani na slučaju Šarić, kako bi zakon ostao nepovređen.

Ko će to biti zasad nije poznato, ali se očekuje da bi ponovljena žalbena sednica održi već krajem sledećeg meseca.

Inače, presuda Šariću u drugom odvojenom postupku zbog pranja novca stečenog švercom droge, a kojom je osuđen na 9 godina zatvora, izrečena je još u junu prošle godine. Međutim, iz nekog razloga, ona je sve do nedavno bila u Specijlanom sudu, da bi tek posle 14 meseci, stigla zajedno sa žalbama u Apelacioni sud.

Za razliku od postupka za šverc droge koji bi nakon predstojeće sednice trebalo da bude pravosnažno rešen, slučaj pranja novca, koji je bezmalo trajao čitavu deceniju, mogao bi da se vrati i na početak. Naime, s obzirom na to da je za pranje novca prvostepeno suđeno samo jednom, Apelacioni sud ima mogućnost da potvrdi kaznu, da je preinači ili da vrati predmet Specijlanom sudu na novo suđenje.

Očekuje se da bi i ova sednica mogla uskoro da se održi, a ko će u ovom veću sedeti, takođe nije poznato, bar zasad.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar