Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je juče pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje, a portal Nova.rs pokušao je da sazna čija je krivica to što je o žalbama na presudu odlučivalo i dvoje sudija, koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora narko-bosu. Iz Apelacionog suda za Nova.rs ističu da nije postojala zakonska obaveza da se sudije izuzmu iz veća, te da u odluci koju je ono donelo nema nezakonitosti.

„Povodom pitanja vezano za to da li će neko snositi posledice zbog proceduralne greške koja je učinjena u postupku protiv Darka Šarića, obaveštavam Vas da je zakonom precizno definisana procedura kako dodele predmeta u rad postupajućim sudijama, tako i njihovog izuzimanja. Naime, iz obrazloženja presude Vrhovnog kasacionog suda proizlazi da je presuda ukinuta jer su, po nalaženju tog Suda, dvoje sudija Apelacionog suda (Milimir Lukić i Bojana Paunović) morali da budu izuzeti od daljeg postupanja u označenom predmetu jer su postojale okolnosti koje su izazvale sumnju u njihovu nepristrasnost. Sumnja u nepristrasnost proizlazi, prema obrazloženju presude Vrhovnog suda, iz činjenice da su imenovane sudije načinom na koji su obrazložili dve odluke u kojima su odlučivali po žalbi na rešenje o pritvoru doveli u pitanje svoju nepristrasnost“, navode iz Apelacionog suda i dodaje:

Pročitajte još:

„Imajući u vidu da, saglasno Zakoniku o krivičnom postupku, nije postojala obaveza imenovanih sudija da se izuzmu od daljeg postupanja u navedenom predmetu jer se u konkretnom slučaju ne radi o razlozima za obavezno izuzeće prema članu 37, stav 1. ZKP – a, te da je to bila njihova diskreciona ocena koja je suprotna stanovištu koju je u svojoj presudi zauzeo Vrhovni kasacioni sud, to ne znači da postoji odgovornost imenovanih sudija za rad u ovom predmetu.

Ovo tim pre jer su, saglasno Zakonu o sudijama, sudije slobodne u zastupanju svog shvatanja i nisu dužne da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, te okolnost da su sudije višeg suda zauzele drugačije stanovište u odnosu na stanovište imenovanih sudija ne znači da su isti odgovorni za takav propust“, ističu iz pomenute institucije.

Shodno navodima Apelacionog suda, u postupanju sudija nije bilo nikakvih nezakonitosti, te je očigledno reč o drugačijem tumačenju zakona od strane dva suda, što dodatno stvara utisak da je Šarić pod određenom vrstom zaštite.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Darka Šarića kao organizatora grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je juče pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionog sudu na ponovno odlučivanje. Ova odluka je izazvala veliku pažnju javnost najviše iz razloga što je nedavno na funkciju predsednice Vrhovnog kasacionog suda postavljena Jasmina Vasović. Vasovićeva, koju mediji označavaju kao blisku osobu predsednika Aleksandra Vučića, bila je jedini kandidat za ovu funkciju.

Jasmina Vasović Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Jedan od prvih predmeta koji je prošao kroz postupanje VKS za vreme mandata nove predsednice Vasović je upravo reviziji predmeta Šarić.

Šarić se u pritvoru nalazi od 2014. godine, kada se predao srpskim vlastima koje su za njim raspisale poternicu zbog šverca narkotika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar