Darko Šarić Foto: BIA

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje predmet Darka Šarića, osuđenog za šverc narkotika, postavilo se pitanje i šta će sada biti sa postupkom za pranje novca. Odbrana optuženog narko-bosa za Nova.rs ističe da i u ovom slučaju mora doći ili do ponovnog suđenja ili oslobođanja Šarića zbog manjkavosti presude, a u kojoj, kako tvrde advokati, nije opisano poreklo novca za koji se tvrdi da je stečen kriminalom.

VKS je poništio presudu Šariću za šverc narkotika, kojom je osuđen na zatvor od 15 godina.  Apelacioni sud će u ovom postupku morati da otvori novi glavni pretres, a javnost Srbije pita se da li obaranje presude za šverc droge znači da će biti ukinuta i za pranje para, kojom je Šarić osuđen na devet godina zatvora.

Pročitajte još:

Advokat Dejan Lazarević, pravni zastupnik Darka Šarića, za Nova.rs ističe da ova dva postupka nisu vezana, ali da svakako očekuje da padne i presuda za pranje novca zbog svojih manjkavosti.

„U predmetu za pranje novca, Šariću je optužnicom stavljeno na teret da je 22 miliona evra ubacio u legalne tokove. U toku postupka mi smo sudu prezentovali dokaze za minimum 29 miliona evra koje je moj klijent dobio samo prodajem Štampe sistema. Onda je sud naložio finansijsko veštačenje Gradskom zavodu za veštačenje, koje je veštačilo šest meseci, i donelo nalaz i mišljenje da je tih 22 miliona evra u okviru 29, koje je Darko Šarić dobio prodajom Štampa sisteme. Odnosno da je to apsolutno legalan novac“, kaže Lazarević.

Ipak, manjkavost presude ogleda se u tome da ga je sud osudio i pored toga.

„Sud ga je osudio i u obrazloženju presude rekao da je nesporno utvrđeno da je tih 22 miliona evra legalno stečeno, a što je nalazom veštaka i potvrđeno. Međutim, sud smatra da kupovina Štampa sistema, odnosno ulaganje 200.000 evra pre prodaje, da je to prljav novac. Znači, to nema nikakve veze s postupkom za trgovinu drogom. Naravno, zbog ove bitne povrede prekoračenja optužnice neophodno je da bude ukinuta presuda za pranje novca. Ili da se ponovi postupka ili da oslobode Darka Šarića“, kaže Lazarević i dodaje da imamo situaciju da sud navodi da je nešto prljav novac, a ne ne znamo kako je to zaključeno.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

„Neophodno je da imamo krivično delo iz koga je ostvarena protivpravna imovinska korist, pa da se kaže da je taj novac nastao izvršenjem krivičnog dela i da je upotrebljen da se ubaci u legalne tokove. Toga u konkretnom slučaju nema, niti se sud bavio time. Zbog toga je manjkava presuda. Očekujem da je ukinu i vrate na ponovno odlučivanje, ili da oslobode Darka Šarića“, kaže Lazarević.

Pročitajte još:

Podsetimo,Specijalni sud u Beogradu osudio je jula prošle godine na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora godina Darka Šarića kao organizatora kriminalne grupe koja je „oprala“ više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Presuda je doneta većinom glasova tročlanog sudskog veća.

Sud je takođe naložio presudom oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to: privredno društvo „Mladi borac“ Sonta, “Jedinstvo“ Gajdoba, „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica, UTP „Putnik“ ad Novi Sad, HTDP „Vojvodina“ Novi Sad, „Bratstvo“ Preševo, „Danzo invest“, imovina „AMC Zvezda“ iz Panceva-konkretno magacinski prostor u ulici Stevana Šupljikca broj 88 i pravo korišćenja prateće katastarske parcele broj 1976/4 KO Pancevo i tri stambena objekta u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice, na katastarskim parcelama broj 1415/3 i 1330/4, upisanim u popisnom listu broj 6806 KO Beograd 2.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar