Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Jedan od navodnih vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan, koji je sinoć uhapšen sa telohraniteljem Vladimirom Vučkovićem, Kotoraninom Milošem Radonjićem i Krstom Marošom, više puta se našao na meti atentatora, a poslednji put krajem januara, kada su planirali da mu postave eksploziv na automobil dok je išao na suđenje.

Kriminalna grupa koja je poslednja u nizu nišanila Kašćelana, bila je pod rukovodstvom Janka Vukadinovića, koji se nalazi u zatvoru. Saopštivši da su sprečili likvidaciju, crnogorska policija i tužilaštvo su izneli detalje likvidacije, ravne holivudskom scenariju.

Naime, plan je bio da mu napadači, u trenutku kada svojim automobilom krene na suđenje, na ulici priđu na motoru, najverovatnije na nekom od semafora i da mu prikače eksploziv velike razorne moći na krov auta.

Prema rečima glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića eksplozivna naprava koja je pronađena u Podgorici, ručno je rađena i bila je toliko jaka bi „ubistvo realizovano na semaforu ili negde na ulici bilo katastofalno“.

I Saša Čađenović, specijalni državni tužilac Crne Gore, rekao je tada na konferenciji da je bomba kojom je planirano ubistvo imala razornu moć. Prema njegovim rečima, eksplozivna naprava je bila ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smešteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva. Čađenović je pojasnio je i kako je trebalo da bude postavljana.

– Ova eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji, sastojala se od metalnog dela u kojem se nalazio eksploziv, a preliminarna izjašnjenja stručnih lica govore da je ubojno dejstvo ove naprave najmanje 100 metara u prečniku od mesta eksplozije – rekao je.

Ubice na dvotočkašu imale su i plan „be“ koji se ogleda u tome da nakon što postave bombu i odmaknu se na bezbednu udaljenost, daljinski aktiviraju eksploziv ali da nakon toga ne pobegnu, već da ostanu da vide da li je „posao“ određen.

Ukoliko bi Kašćelan preživeo, napadači bi mu opet prišli i „overili“ ga hicem iz pištolja.

U vezi sa ovom likvidacijom u akciji crnogorske policije uhapšene su tri osobe.

To su Dušan Ivanović, Momo Milić i Hasan Turković koji se sumnjiče da su krili eksploziv koji nisu uspeli da iskoriste u pokušaju likvidacije 22. januara, pa su nameravali da ga prebace do Bara, gde je trebalo da usmrte člana kriminalne grupe bliske kavčanima, pisali su crnogorski mediji. Govorilo se da je za ovu likvidaciju izdvojeno neverovatnih pola miliona evra.

Crna Gora, hapšenje, policija
Foto: Printscreen/Twitter/Uprava policije Crne Gore/@PolicijaCG

Pokušaj ubistva u Novom Sadu

Kašćelan je srpskoj javnosti postao poznatiji kada je 2016. godine teško ranjen u Novom Sadu.

Kašćelan je dobio metak u stomak, a u rafalnoj paljbi u kojoj je ispaljeno više od 15 metaka, tri su prošla kroz staklo na vratima vozača, jedan je završio u stubu koji deli prednja i zadnja vrata i jedan u zadnjem staklu automobila marke „audi A6“.

Iz Kliničkog centra Vojvodina su potvrdili da je Kašlean zadobio teške povrede i da je sa njim dovezen V. V, za kog se veruje da je reč o njegovom telohranitelju Vladimiru Vučković koji je takođe sada uhapšen.

Dva meseca pre tog događaja, u Tivtu je ranjen Miloš Radonjić, takođe sada uhapšeni.

Nakon pokušaja atentata u Novom Sadu Kašćelanu se izgbio svaki trag sve dok 2018. godine nije uhapšen u Češkoj, u Pragu.

Kašćelan je navodno često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za njim ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici, a sve u cilju lišenja slobode, gde je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke.

U medijima se pisalo da je Kaščelan nakon hapšenja kazao da će sve škaljarce zbrisati sa zemlje, a branio se da u Češku nije pobegao, već da je otišao na operaciju nakon ranjavanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar