Foto: Nova; Privatna arhiva

Radovan Đenadić slavio je 3. jula rođenje sina u kafiću u Guči, ali mu je slavlje brzo preselo, kada su ga dvojica policajaca uhapsila jer nije imao ličnu kartu, odvezli ga u šumu, vezali za drvo i tukli. Rekli su mu: "Sad ćeš da vidiš šta policija može" i bili su u pravu, jer je ceo predmet "izgubljen" u fiokama Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije već tri meseca.

Radovan Đenadić je 3. jula ove godine dobio dobio dete i hteo je da to proslavi sa društvom u kafiću, ali se slavlje pretvorilo u košmar kada su dvojica policajaca iz Policijske stanice Lučani došla. Radovan kod sebe nije imao ličnu kartu, pa je to bio razlog da ga izvedu iz lokala i stave u službenu „škodu“. Ali, umesto da ga odvezu u policijsku stanicu, dvojica mladih policajaca Radovana su odvezli u suprotnom pravcu, u šumu.

Pročitajte još:

„Kada smo zamakli tamo gde nema ljudi, jedan od policajaca me je udarao drškom od oružja, šamarao, udarao laktovima i pesnicama“, ispričao je Radovan za Nova.rs.

Pre torture su mu rekli: „Sad ćeš da vidiš šta policija može„.

Radovan je ranije za portal Nova.rs ispričao šta se događalo dok je sedeo na zadnjem sedištu patrolnih kola.

„Čuo sam da će da me vode u Gornji Dubac da bi me pojeli medvedi. Iako nisam verovao, stvarno smo otišli tamo. Čak ni automobil nije mogao da dođe do tog mesta“, ispričao je Radovan i dodao da su ga tu izveli iz kola teravši ga da ide ispred njih desetak metara.

„Zastajao sam od bolova i okretao se, a jedan od njih je repetirao pušku preteći da će mi pucati u noge jer mu je ministar to dozvolio.  Potom je jedan od njih otkinuo granu i udarao me, ne znam ni sam koliko. Možda 10 ili 15 minuta, ja sam pao“, rekao je on.

Radovana su potom vratili u policijsku stanicu i tek onda mu pisali prijavu zbog lične karte, a, Đenadić tvrdi, da su oni sami pravili zapisnik. Niko ga, tvrdi, ništa nije pitao. Pretučeni muškarac je potom otišao u Hitnu pomoć gde su mu konstatovane povrede i rešio je da tuži dvojicu policajaca. Tvrdi da su ga zvali da se „dogovore“, ali da on na to nije pristao.

Tužio policajce, obavešten SUK

Rečeno-učinjeno, Radovan je našao advokata, presavio tabak i tužio policajce. O svemu je obavešten i Sektor unutrašnje kontrole.

Ne bi trebalo da bude preterano teško da SUK utvrdi neke činjenice. Naime, postoji snimak iz kafića kada dvojica policajaca odvode Radovana, u 19.58, a mora da postoji i vreme kada ga dovode u policijsku stanicu, tako da bi dvojica policajaca, za koje Radovan tvrdi da su ga pretukla, trebalo da objasne šta se dešavalo u međuvfremenu. Takođe, tu je i povredna lista.

Radovan Đenadić
Radovan Đenadić Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ipak, skoro tri meseca kasnije, čini se da su policajci bili u pravu kada su rekli Radovanu da će „videti šta može policija“. Naime, pravni zastupnik Radovana Đenadića advokat Ivan Ninić kaže da postupak, praktično nije ni započeo.

„Uputio sam uput Sektoru unutrašnje kontrole iz koje su mi odgovorili da je predmet formiran 5. jula, ali da su provere po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku još u toku. Ovo je neverovatno, da se u ovakvom predmetu mesecima čeka na odgovor i da se istraga toliko oteže“, rekao je Ninić.

Foto: Milica Vučković/FoNet

Podsetimo, pomenuti slučaj šokirao je javnost u Srbiji.

A šta su iz policije rekli?

Povodom ovog slučaja oglasila se tada i policija.

„Pripadnici Policijske stanice u Lučanima, odmah po telefonskoj prijavi jednog muškarca da se Ulicom Prote Gučanina velikom brzinom kreće zeleni motor koji najverovatnije vozi R. Đ., došli su u tu ulicu, ali nikoga nisu zatekli. Patrola je nastavila da traga za R. Đ. za koga je imala informaciju da je vozio motor i pronašla ga u jednom ugostiteljskom objektu gde prilikom legitimisanja nije imao ličnu kartu“, naveli su iz policije.

Dodali su da je potom odveden u policijsku stanicu u Lučanima uz upotrebu sredstava prinude i sa njim je obavljen razgovor u svojstvu građanina tokom kog se izjasnio da nije upravljao motorom.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„S obzirom na to da je imao vidne povrede, policajci su ga pitali kako su nastale na šta se on izjasnio da ih je zadobio ličnom nepažnjom u prethodna dva-tri dana, ali da nije tražio lekarsku pomoć, što je u belešci, koju je potpisao i konstatovano. Nakon oko sat vremena, R. Đ. je napustio prostorije Policijske stanice Lučani. Nešto kasnije, doktorka Doma zdravlja u Guči prijavila je policiji da je kod njih došao R. Đ. sa vidnim povredama koje je, kako je naveo, zadobio od policije“, saopšteno je iz policije.

Po dobijanju ovih informacija, policija je odmah otišla ka Domu zdravlja Guča gde ga je, kako tvrde i zatekla.

„On se tom prilikom izjasnio da će danas doći u Policijsku stanicu Lučani sa medicinskom dokumentacijom, što je i učinio. O svemu ovome sinoć je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Čačku, Odeljenje u Ivanjici, kome će biti dostavljen izveštaj na dalje postupanje. Takođe, biće obavljen i razgovor sa policajcima koji su postupali u ovom slučaju, a ukoliko se utvrdi da su eventualno prekoračili ovlašćenja protiv njih će biti podnete odgovarajuće mere“, naveli su tada u saopštenju.

BONUS VIDEO: Policajci izvode Radovana Đenadića iz kafića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare