Pred Višim sudom u Nišu danas je za 16. jun odloženo pripremno ročište pred suđenje Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao Malčcanski berberin, koji je krajem prošle godine oteo i zlostavljao 12-godišnju devojčicu M.K. iz sela Suvo do.

Do odlaganja je došlo jer je sud utvrdio da tokom pripremnog ročišta utvrđeno da u fazi istrage, suprotno zakonu, Jovanoviću nije dato pravo da se upozna sa sadržinom pisanog nalaza i mišljenja Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, kojim je veštačena njegova uračunljivost.

Sud je tim povodom saopštio da je zbog epidemiološke situacije branilac optuženog obavešten, ali ne i optuženi da može u tužilaštvu da pogleda pisani nalaz i mišljenje, niti mu je kopija pisanog nalaza i mišljenja dostavljena u niški zatvor. S obzirom da je pravo optuženog da pre nego što se izjasni o optužnici bude upoznat sa sadržinom dokaza koji su prikupljeni u fazi istrage i čije izvođenje na glavnom pretresu tužilaštvo u optužnici predlaže, sud će optužrnom dostaviti pisani nalaz i mišljenje psihijatrijskog veštačenja.

Na početku ročišta odbrana Jovanovića je tražila izuzeće postupajućeg tužioca, ali je javni tužilac zahtev odbio, rekao je za Tanjug portparol tužilaštva Borislav Radonjić. Roditelji devojčice su poručili da očekuju maksimalnu kaznu za Jovanovića. Otac devojčice Robert Karimanović smatra da je Jovanović zaslužio kaznu doživotnog zatvora.

„Osećamo se potreseno, imao sam sve vreme knedlu u ustima, tako da nije mi bilo prijatno uopšte. Trebao bi da dobije doživotni zatvor koji je po novom zakonu stupio na snagu“, rekao je Karimanović novinarima.

Majka devojčice Aleksandra Karimanović se nada da će suđenje krenuti 16. juna i da će Jovanoviću biti izrečena najteža kazna za sve što je učinio. Prenela je da se Jovanovoć u sudnici „ponašao normalno, bolesno“.

„Maksimalno smo potreseni, ovaj susret je opet povratak u ono što se dešavalo i to će nas pratiti kad god vidimo njega, taj bol ostaje tu gde jeste, u srcu, živećemo sa tim, ali nadam se da će biti mnogo lakše kad znamo da je na pravom mestu zbog svega što je učinio, ne samo mojoj M…“, rekla je majka novinarima.

Kada ročište bude održano, sud će zakazati početak suđenja koje je po slovu zakona javno, ali bi javnost mogla da bude isključena radi zaštite interesa maloletne devojčice.

Krajem marta je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića, ali zbog zaštite interesa maloletne oštećene u ovom slučaju, nije mogao da saopšti pravnu kvalivfkaciju krivičnog dela za koje se tereti. Istraga je protiv Jovanovića sprovedena zbog krivičnih dela otmica i silovanje deteta.

Za ova krivična dela zaprecena je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dozivotnog zatvora. Jovanović je uhapšen 5. januara, na groblju u rodnom selu Malča, nakon 17 dana policijske potrage za njim. On je, kako se sumnja, 20. decembra, u selu Suvi presreo devojčicu na putu do škole i oteo je. Ona je u međuvremenu pronađena, nakon 10 dana potrage u selu Jasenovik i jednoj vikendici.

Jovanović je inače pušten iz pritvora u martu prošle godine, kada mu je izrečena prvostepena presuda kojom ga je Viši sud u Beogradu osudio je na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja maloletnice putem Fejsbuka. Jovanović je nakon izricanja te presude 18. marta pušten na slobodu, pošto mu je pritvor uračunat u zatvorsku kaznu, a u pritvoru je proveo više od pet meseci. Pre toga je u dva navrata bio osuđivan za silovanje na 10 i 12 i po godina zatvora, koje je izdržao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare