Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Dva dana posle pokušaja ubistva voše "kavačkog klana" Radoja Zvicera u ukrajini i spektakularnog hapšenja četvorice osumnjičenih od kojih su dvojica srpskih državljana iz Niša, na svetlost dana isplivali su novi detalji oko istrage ove neuspele sačekuše i ko je ukrajinskoj policiji pomogao.

Imena Baranina Stefana (Mandića) Đukića (30), Podgoričanina Emila Tuzovića (30), kao i dvojice srpskih državljana Petara Jovanovića (46) i Milana Brankovića (31),  koji su juče u ranim jutranjim satima uhapšeni u Odeskoj oblasti, kada su pokušavali da se dokopaju Moldavije, jer su učestvovali u pokušaju ubistva vođe „kavačkog klana“ Radoja Zvicera, potvrđena su pogoričkim Vijestima iz više izvora.

Tom prilikom utvrđeno je da je Stefan Žukić, koji se na snimku predstavio kao državljanin Severne Makedonije, imao falsifikovani pasoš ove države, sa kojim je nelegalno boravio u Ukrajini., što je potvrdio neimenovani izvor Vijesti.

Ukrajinska policija juče je objavila i osmominutni video snimak, na kojem se vidi i hapšenje osumnjičenih – jedan od navodnih napadača policiji govori da iz Makedonije, a drugi iz Srbije…

Zvicer godinama važi za vođu kavačkog klana, ali u policijskoj akciji kojom je 2016. godine taj klan donekle razbijen, on nije uhapšen. Na snimku koji je ranije objavljen, uz njegovo ime napisano je da koristi identitet Josipa Babića, državljanina Bosne i Hercegovine, rođenog u Njemačkoj. Tada su objavljene i dve njegove fotografije – jedna odranije, a druga na kojoj je Kotoranin nakon presađivanja kose.

Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Ko je Stefan (Mandić) Đukić

Đukić i još sedam osoba, nedavno su optuženi zbog ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića. Optužnicu je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović, a taj tužilački akt dostavljen je podgoričkom Višem sudu na razmatranje. Đukić je osumnjičen kao direktni izvršilac ubistva Klisića, 1. novembra prošle godine ispred barskog restorana Savoja.

“Na način što je okrivljeni Đukić, sa još dva neidentifikovana lica, vozilom marke ‘seat altea’… došao ispred ugostiteljskog objekta ‘Savoja’, gde su sačekali dolazak oštećenih Klisić Jovana i Gardaševića, kada je okrivljeni Đukić sa zadnjeg sedišta… ispalio najmanje 15 projektila iz automata”, navodi se, između ostalog, u optužnici. Đukić je i u junu 2013. godine bio je u bekstvu nakon što je tražen zbog sumnje da je ranio sugrađanina Luku Raičevića (25). U septembru 2015. godine u Beogradu je uhapšen sa grupom koja je navodno pripremala više likvidacija.

U stanu u kojem su uhapšeni, policija je pronašla i oduzela arsenal oružja.

Lisice na ruke tada su stavljene njegovom sugrađaninu Vladislavu Šljivančaninu (44), kojeg su srpski mediji označavali pucačem Miroslava Kuraka, koji je u odsustvu osuđen zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i Almiru Dragišiću (34) i Draganu Đokiću (34).

Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Ko je Emil Tuzović

Emil Tuzović bio je osumnjičen za ranjavanje Podgoričanina J. M. u noći između 3. i 4. novembra 2011. godine, kada je imao 21 godinu. Pucnjava se dogodila u blizini tadašnjeg hotela “Crna Gora”… Kasnije je hapšen i pritvaran zbog prodaje droge, nakon što je policija kod njega pronašla 100 grama heroina… Krajem januara 2016. godine, Tuzović je ranjen u pucnjavi u centru Glavnog grada. Pucnjava se dogodila oko 23 sata, u Ulici Stanka Dragojevića.

“Vijestima” je tada iz policije nezvanično rečeno da je Podgoričanina metak okrznuo u predelu grudnog koša, ali da nije zadržan na lečenju u Kliničkom centru.

Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Lazovićevi inspektori pomagali Ukrajincima

U rasvetljavanju pokušaja ubistva Zvicera učestvovali su inspektori Sektora za bornu protiv organizovanog kriminalan i korupcije, kojim rukovodi Zoran Lazović.

Iz Uprave policije saopštili su da su ih kolege iz Ukrajine i zvanično obavestili o ranjavanju Zvicera i hapšenju Đukića i Tuzovića.

“Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su kroz neposrednu komunikaciju i direktnu razmjenu operativnih informacija sa kolegama iz Ukrajine učestvovali u rasvjetljavanju krivičnog dela ubistvo u pokušaju koje je izvršeno 26. maja na štetu crnogorskog državljanina R.Z”, saopštili su iz UP. U saopštenju dodaju da su Đukić i Tuzović u prethodnom periodu bili predmet istrage crnogorske policije.

“Za S.Đ. je bila raspisana međunarodna poternica od strane NCB Interpol Podgorica zbog upotrebe vatrenog oružja u Baru krajem 2019. godine kojom prilikom je lišen života J.K., dok je V.G. teško ranjen. Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije će nastaviti saradnju sa policijom u Ukrajini”, saopšteno je iz Uprave policije.

(Izvor: Vijesti)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar