Detalji pokušaja ubistva: Ubice mesec dana pratile Zvicera

Hronika 27. maj. 202010:43 > 10:50
Podeli:
Hapšenje osumnjičenih za pokušaj ubistva Zvicera Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Ukrajinska policija rano jutros saopštila je da je na ulazu u Odesu uspela da uhapsi trojicu stranaca, koji se dovode u vezu sa jučerašnjim pokušajem ubistva Radoja Zvicera vođe "kavačkog" klana za kojim policija traga pune dve godine kako bi ga saslušala u vezi serije likdacija pripadnika rivalskog "škaljarskog klana" . Policija je tom prilikom saopštila i detalje kako su uhapšeni napadači na Zvicera, ali otkriveni su i neki novi detalji o napadačima.

Nacionalna policija Ukrajine saopštila je da su trojica muškaraca od kojih je jedan državljani Crne Gore, drugi Srbije, a treći Makedonije, stigli početkom maja meseca u Ukrajinu. Policija je takođe saopštila da je za jednim o trojice uhapšenih raspisana i međunarodna poternica zbog ubistva.

Njih trojica po dolasku u Ukrajinu su kupili vozilo, automatsko oružje i počeli da traže lokaciju gde se u glavnom gradu Kijeva nalazi Radoje Zvicer koji im je bio meta. Kada su otkrili su lokaciju na kojoj živi,  počeli su da prate njegove navike, ponašanje i kretanje po Kijevu. Ukrajinci takođe spominju da je osim Zvicera praćena i njegova porodica.

Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Kada je određen dan Zvicerove likvidacije, a to je bio 26. maj u blizini kuće u kojoj živi čekala su ga dvojica muškaraca. Dvojica napadača, prema rečima ukrajinske policije ispalili su pet hitaca u Zvicera, seli u automobil marke „smart“ i pobegli  sa mesta zločina. Nekoliko stotina metara dalje automobil koji je korišten u sačekuši  na Zvicera je pronađen zapaljen, kako bi bili uništeni dokazi. Policija je posle uzimanja snimaka sa nadzornih kamera utvrdila da su napadači sačekali još jedog saučesnika i sa njim pobegli drugim automobilom.

„Policija je utvrrdila da automobil sa kojim su napadači pobegli kreće prema Odeskoj oblasti, kako bi zemlju napustili na mestu gde nema carinske kontrole između Ukrajine i Moldavije. Pošto su napadači bili naoružani u akciji hapšenja angažovana je specijalna policijska jednica KORD, koja je imala zadatak da privede ubice. Rano jutros na ulazu u Odesu oni su privedeni. Kada su opkoljeni trojica muškaraca su pokušali da pobegnu, ali su savladani i uhapšeni , rekao je šef Nacionalne policije Igor Klimenko i dodao da su oni sprovedeni u Odesu gde je u toku njihova kriminalistička istraga i da su trojica atentatora pod kontrolom Državnog odeljenja za istrage, Odeljenja za kriminalističku istragu, Glavnog odeljenja za istrage, Policijske oblasti Odesa i specijalne policijske jedinice KORD.

Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Klimenko je takođe saopštio i da su državljani Srbije, Crne Gore i Makedonije trenutno pritvoreni u skladu sa članom 208. Krivičnog postupka Ukrajine na osnovu dela 2. čl. 15. 2 st. 115 (Pokušaj ubistva) Krivičnog zakona Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar