Raščinjeni monah SPC Antonije uhapšen u Valjevu

Hronika 26. maj. 202109:51
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Raščinjeni monah SPC Antonije, svetovnog imena Dragan Davidović (48), uhapšen je sinoć u Valjevu.

Policija ga je, kako Blic saznaje, uhapsila na Gradskom trgu, nakon završene „litije“ koju sa istomišljenicima redovno organizuje jednom mesečno, a razlog hapšenja je, kako se saznaje, ranije za njim raspisana potraga od strane Policijske uprave Voždovac.

Tokom hapšenja Davidović je pružao nenasilni otpor legavši na zemlju, zbog čega su ga pripadnici valjevske policije praktično uneli u vozilo i odvezli u stanicu.

Davidović je lišen monaškog čina još pre 11 godina, nakon što je izazvao nerede ispred manastira Gračanica kod Valjeva i organizovao proteste pred Patrijaršijom u Beogradu.

Crkveni sud ga je optužio za samovolju i nemonaško nepokoravanje nadležnim crkvenim vlastima, kao i za iznošenje brojnih neistina i kleveta nedoličnim hrišćaninu, a kamoli monahu. U presudi stoji i da se odrekao poslušnosti crkvenoj vlasti, bunio i stvarao zaveru protiv nje, uskraćivao joj dužno poštovanje, klevetao je, vređao i nipodaštavao, a i odbijao da izvrši odluke nadležnih crkvenih vlasti.

Odlukom Crkvenog suda Eparhije budimljansko-nikšićke, on je vraćen u red civila sa svetovnim imenom Dragan i isključen iz crkvene zajednice na dve godine.

Nakon toga više puta je hapšen zbog „akcija“ u zaštiti valjevske Gračanice i incidenata sa policijom. Davidović je bio hapšen i u junu 2012. godine, kada je Vanraspravno krivično veće Osnovnog suda uvažilo žalbu njegovog branioca i ukinulo mu jednomesečni pritvor. Davidović je u maju rušio dva stuba buduće telemerne stanice na brani “Rovni” i, kako je tada saopšteno, pričinio štetu od oko 800.000 dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar