Kragujevac Protest advokata u Kragujevcu, advokati
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Protest advokata održan je danas šitrom Srbije, a u Kragujevcu se ispred zgrade Suda okupilo više desetina kragujevačkih advokata, koji su poručili da će i sutra, kao i narednih dana protestovati, sve dok se, kako kažu, ne poništi odluka Vrhovnog kasacionog suda. Jednoglasni su da je na sceni ''pravno nasilje''.

„Vrhovni kasacioni sud (VKS) je sam sebi stavio nož u leđa, jer je izmenio sopstvenu odluku iz 2018. godine. Ovo je pravno nasilje gde je najviša sudska instanca, znači VKS, podlegao pritisku bankarskog lobija i to je sasvim jasno. Napravili su ogroman problem, koji će izazvati opšti haos, pre svega kod građana, a ne kod struke“ kaže advokat Zlatko Milić, dodajući da će građani doći u “ozbiljne finansijske probleme“.

Zlatko Milić Kragujevac Protest advokata u Kragujevcu, advokati
Zlatko Milić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“U ovoj borbi moramo da istrajemo zajedno sa građanima, ne preostaje nam ništa drugo nego da radikalno stupimo u protest i parališemo pravosuni sistem“ poručio je advokat Milić.
U Kragujevcu je bio miran protest advokata, a podršku im je prižio i predsednik Advokatske komore, Zvonko Marković koji je za Nova.rs, kratko prokomentarisao “da ne zna šta je u glavama sudija VKS-a“.

Pročitajte još:

„Ovo je nedopustivo. Pre dve godine su doneli jedan stav, a sad drugi koji potire prethodni. A to su iste sudije. Sve nas to dovodi do pravne nesigurnosti“ kaže predsednik komore.
I za Draganu Rakićević je novonastala situacija odraž pravne nesigurnosti.

Kragujevac Protest advokata u Kragujevcu, advokati
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Evo, od jutros me non stop zovu klijenti, uznemireni su, revoltirani, besni… Građani su obmanuti, a ni mi kao advokati nismo znali da VKS zaseda, bili smo zatečeni. Građani se već organizuju i žele da se i oni uključe u protest, da organizovano idu u Beograd, kako bi se ova odluka stopirala“, kaže ona.

Podršku advokatima pružio je i Kragujevčanin Milan Jevtić, koji za naš portal kaže, da “nije oštećena stranka u sudskom postupku“, već da je osetio potrebu da izađe, jer se kako kaže, oseća nesigurno.

Milan Jevtić Kragujevac Protest advokata u Kragujevcu, advokati
Milan Jevtić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Ako se donese jedan zakon koji proizvodi neko pravno dejstvo, on mora da uiliva sigurnost svim građanima i da se znaju pravila igre. Pravila ne mogu da se menjaju u hodu, a ova promena koja se desila upravo u hodu, ukazuje na nedoslednost i vlasti i sudskih organa i stvara opštu nesigurnost u samom društvu. Izašao sam na protest, jer želim da podržim pravnu sigurnost“ ispričao je ovaj Kragujevčanin svoje motive.

Kragujevac Protest advokata u Kragujevcu, advokati
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevcu je prema nezvaničnim procenama advokata podneto više desetina hiljada tužbi nezadovoljnih građana zbog nezakonitog naplaćivanja bankarskih usluga. Advokati navode i da je veliki broj sporova već završen, ali i da je još mnogo postupaka u toku. Saglasni su i u oceni da su banke odlugovlačile sporove, što je višestruko uvećalo troškove, koji novim stavom VKS-a, padaju na teret građana.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar