Protest advokata Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Protest advokata, nezadovoljnih promenom stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka, počeo je u 12 sati ispred pomenutog suda. Protest je okončan nešto pre 14 sati, nakon što su pojedini advokati uspeli da uđu u sud i predaju svoje zahteve. Pravnici su sudu dali rok od 24 sata za promenu stava.

Kako saznajemo s lica mesta, trenutno se ispred VKS nalazi oko 200 okupljenih advokata, a blokirana je Nemanjina ulica.

U svakom trenutku pristižu ljudi. Uporedo sa Beogradom, protesti se održavaju i u drugim gradovima u Srbiji.

Na protestu je govor održao Miroslav Živković.

„Ovo je krivični akt, kojim se samo unosi haos u već haotično stanje u pravosuđu. Ovo nije stav, ovo je krivično delo kojim je posle 20 godina ukinuta odluka suda da banke ne mogu da naplaćuju kamate na troškove kredite. Za nas 11.000 advokata misle da smo stoka, koja samo gleda da strpa pare u svoje džepove. Mi ćemo pozvati svoje stranke da dođemo svi ispred ovog zdanja i ako treba da ga srušimo, da cigla na cigli ne ostane“, rekao je Živković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je zatražio od Advokatske komore da naloži obustavu po predmetima zahvaćenih promenog stava VKS.

Advokat Branislav Tapušković izjavio da je strašno što advokati moraju pravdu da traže na ulicama.

„Žao mi je što se okupljamo ovako, kao neki uličari i blokiramo saobraćaj, umesto da naši predstavnici u komorama istog dana kada je doneta ova odluka održe sednicu. Ustavni sud je najslabija institucija u pravnom sistemu Srbije i ja za svojih 55 godina rada nisam čuo nijednu njihovu odluku. Gde su naši čelnici iz Advokatskih komora Beograda i Srbije, što nisu sa nama? Oni će večeras održati neku sednicu iza zatvorenih vrata, a dosta je više donošenja odluka u zatvorenim krugovima“, rekao je Tapušković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada je pomenuto ime Dragiše Slijepčevića, sudije Vrhovnog kasacionog suda, okupljeni su zviždali.

Iz zgrade Vrhovnog suda u jednom trenutku izašao je advokat Moma Bulatović, koji je na poziv kolega, iako to nije bilo predviđeno, pristao da održi kratak govor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je izjavio da ga sve ovo podseća na proteste advokata 2014. godine protiv uvođenja javnih beležnika.

„Tada smo bili ujedinjeni, ali ipak nismo izdržali. Sada se u našoj branši dešava nešto čudno, razjedinjeni smo i zavladala je atmosfera pravne nesigurnosti. Zato je moguće da država, vlast i sud rade šta god hoće“, rekao je Bulatović.

Advokat Živković, koji je prvi održao govor, pozvao je advokate da uđu u Vrhovni kasacioni sud, nakon čega se stvorila gužva na stepenicama.

„Je l to Velja Nevolja pušten iz pritvora?“

Obezbeđenje je sprečilo advokate, nakon čega je došlo do koškanja.

„Je l to Velja Nevolja pušten iz pritvora da održava red?“, upitao je Živković.

Patrola policije stigla je ispred suda oko 13.15 sati, nakon što je došlo do koškanja između obezbeđenja i okupljenih.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pojedini advokati su ipak uspeli da uđu u sud i predali su svoje zahteve. Oni traže promenu stava o troškovima obrade kredita.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Protest je završen oko pola dva, a advokat Živković je dao rok od 24 sata sudu da sporni stav bude izbrisan i najavio da će u 18 sati biti održana sednica Advokatske komore Beograda.

Pročitajte još:

On je dodao i da ukoliko ne bude doneta odluka o brisanju stava VKS, okupiće se u još većem broju i pozvati kolege iz unutrašnjosti da dođu u Beograd i rekao da ti protesti neće biti „nenasilni“.

Podsetimo, Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.

BONUS video: Protest advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar