Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Protekla 2020. godina ostaće upamćena i po pandemiji nasilja nad ženama u Srbiji i stravičnoj brojki 26. Toliko je žena ubijeno širom naše zemlje, a prosek njihovih godina je pedeset. Najmlađa žrtva imala je samo 12 godina.

Tim povodom, pričali smo sa Vesnom Stanojević iz „Sigurne kuće“ koja nam je otkrila još neke zastrašujuće podatke na temu nasilja nad ženama koja su se dogodila u toku prošle godine.

Vesna Stanojević, Foto: medija centar beograd

„Žene koje su ubijene su iz raznih socijalnih staleža. Takođe su bile u različitom srodstvu sa svojim ubicama. Uglavnom su bile u emotivnim vezama sa tim nasilnicima. Većinom su bivše partnerke i supruge. Prosek godina žrtava je oko 50, a najmlađa ubijena je imala 12 godina“, navodi Vesna Stanojević.

Ona ističe da su ta ubistva uglavnom počinili muškarci koji nisu mogli da prihvate da više nisu sa tom ženom.

„To su neraščišćene emocije zbog kojih je nasilnik presudio toj ženi. Recimo, najveći broj ubistava počinjen je hladnim oružjem, sekirom, nožem. Kada je reč o vatrenom oružju, uglavnom su ti muškarci potom ubili i sebe. Takođe je bilo i prebijanja nasmrt, raznošenje bombom, a bilo je i ubistvo iz automatske puške“, ističe Vesna Stanojević i ističe da je veoma važno da se nasilje prijavi.

„Ja uvek apelujem da se svako nasilje prijavi. Niko ne može da pomogne ako nasilje nije prijavljeno. Znam da je mnoge sramota i strah da prijave nasilnika, ali to je jedini spas i rešenje“, rekla je naša sagovornica.

Podsećanja radi, kraj prošle godine obeležilo je brutalno ubistvo žene na Čukarici. Sandra D. (47) krvnički je ubadana nožem u prepone dok nije preminula. Ubio ju je Nenad I. (55) sa kojim je bila u emotivnoj vezi nekoliko meseci. Svađa je izbila oko narkotika, a Nenad je imao i ranije problema sa zakonom zbog kršenja javnog reda i mira. Telo nesrećne žene pronađeno je na krevetu u prizemlju zgrade.

Najmlađa žrtva koja je imala samo 12 godina ubijena je u Leskovcu u masakru koji je počinio Miloš Ilić (22). On je sekirom ubio svog oca Predraga Ilića (45), svoju sestru, odnosno Predragovu ćerku Anu Ilić (19) koja je bila u poodmakloj trudnoći, zatim Predragovu vanbračnu suprugu Danijelu Radojković (43), i njenu maloletnu ćerku Sandru (12).

Ubica u sredini, ubijena porodica na fotografijama okolo, Foto: privatna arhiva facebook

Zločin se dogodio u podstanarskoj kući u centru Leskovca u Ulici Ratka Pavlovića. Miloš je navodno, nakon što mu otac Predrag nije dao novac za cigarete, sačekao da svi legnu na spavanje, uzeo sekiru, pa krenuo redom. Upućeni kažu da se Miloševo psihičko stanje pogoršalo nakon što je Predrag u kuću doveo Danijelu. Ona ih je sve, pričaju ljudi bliski Ilićima, tukla i maltretirala, terala da rade, pa im uzimala novac.

Da ljubav može da postane razlog za najteži zločin – zločin iz strasti – svedoči i slučaj trostrukog ubistva u Surdulici koje se dogodilo krajem maja.

Tada je, podsetimo, Dragoljub A. (52)  svojim putničkim vozilom “Opel zafira”  udario Safeta S. starog 52 godine i na licu mesta ga usmrtio.

Dragoljub je zatim izašao iz vozila i nožem isekao po vratu i ubio Eldezu S., inače suprugu Safeta. Na kraju je Dragoljub izvršio samoubistvo i nožem je sebi prerezao vrat. Motiv ovog zločina su neraščišćeni emotivni odnosi ovog ljubavnog trougla.

Ubijena Branislava, Foto: Privatna arhiva

Potom, pamtićemo  i zločin iz strasti u Erdeviku kada je u Osnovnoj školi “Sava Šumanović” Predrag G. (53) ubio svoju suprugu Branislavu (49), inače direktorku škole, kao i školskog vozača Miroslava B. (56). Ljubomorni muž je sumnjao da ga supruga vara sa pomenutim Miroslavom. Izrešetao ih je automatskom puškom.

Početkom prošle godine pripadnik Žandarmerije Pavle Rakonjac digao je sebe i svoju ljubavnicu, učiteljicu Marinu u vazduh ručnom bombom.

Marina je radila kao vaspitačica u vrtiću u Novoj Pazovi i nije bila udata. Ona je raskinula sa svojim dugogodišnjim dečkom kako bi bila sa Pavlom. Međutim, kako se pretpostavlja, predomislila se i htela je da se vrati staroj ljubavi i ostavi žandarma. Rakonjac je bio oženjen i imao je dvoje dece, a na imenu njegovog Fejsbuk profila upisano je i ime njegove supruge. Tela Pavla i Marine nađena su u kolima na putu između Batajnice i Stare Pazove. Pripadnik žandarmerije je aktivirao ručnu bombu dok je bio u automobilu “opel vektra” sa Marinom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar