Radomir Ilic i Marko Djuric
Radomir Ilić i Marko Đurić Foto:N1/Goran Srdanov/Nova.rs

Radomir ilić, nekadašnji državni sekretar Ministarstva pravde, koji se na toj funkciji posebno istakao krajem prošle godine zbog lobiranja i pritisaka na javne tužioce da na izborima za članove Državnog veća tužilaca (DVT) glasaju za kandidate bliske SNS, nagrađen je novom funkcijom i to ni manje ni više, nego diplomatskom - u Ambasadi Srbije u Vašingtonu, gde je otputovao kao deo tima novog ambasadora Marka Đurića.

U trenutku kada bi trebalo da je postao deo istrage zbog političkih pritisaka na javne tužioce, makar po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podneo beogradski advokat Aleksandar Olenik, bivši državni sekretar Ministarstva pravde, uživa blagodeti nove državne funkcije i to diplomatske.

Kako portal Nova.rs saznaje, Ilića je početkom godine, nakon navodno samoinicijativnog razrešenja funkcije državnog sekretara, u svoj resor prihvatio njegov bivši šef, a danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Ubrzo je na „starateljstvo“ dodeljen novoimenovanom ambasadoru Srbije u SAD Marku Đuriću, koji ga je poveo sa sobom u Vašington.

Ilić u Ambasadi Srbije obavlja funkciju prvog savetnika ambasadora Đurića, a na sajtu ministarstva, njegova fotografija objavljena je na izveštaju o diplomatskom sastanku između Marka Đurića i demokratskog predstavnika savezne države Nju Džerzi u američkom Kongresu, od 1. aprila.

Iako se u lobiranju za DVT nije preterano proslavio, Ilić je očigledno diplomatski položaj zaslužio najpre zbog dokazane privrženosti režimu, hvalospevima o predsedniku države, ali i propagandi da bi kompletno pravosuđe trebalo staviti pod kontrolu jednog čoveka – Aleksandra Vučića.

Da će Ilić preleteti u drugo ministarstvo nakon skandaloznog otkrića o tome kako je danima uoči izbora za DVT obilazio tužilaštva, ne bi li uticao na izbornu volju javnih tužilaca i pomogao vlasti u uspostavljanju kontrole nad ovim telom, u pravosudnim krugovima spekulisalo se gotovo odmah.

Ilić je na mesto državnog sekretara u ministarstvu pravde postavljen upravo u vreme mandata Nikole Selakovića, a njihovu bliska saradnja bila je čak i predmet postupanja i reagovanja Agencije za borbu protiv korupcije, a u stvar se i tada vrtela oko DVT i lobiranja.

Naime, Agencija je u oktobru  2014.  izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića zato što je kao kao član DVT učestvovao u odlučivanju da se na javnu funkciju zamenika javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu izabere Radomir Ilić, koji je u to vreme bio posebni savetnik ministra pravde.

U ne tako brilijantnoj partijskoj biografiji koju je objavio Istinomer, objavljen je i najparadoksalniji podatak o Iliću, koji je u svojim aktivnostima pokušao da obesmisli pojam pravne države i demokratskog društva.

Pročitajte još:

„Radomir Ilić, u čijem je izboru za zamenika tužioca bilo ‘koruptivnih elemenata’, bio je koordinator radne grupe za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. godine. Ilić je, prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva pravde, ‘tokom 2013. godine postao ekspert Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala za primenu Konvencije UN za borbu protiv korupcije, a potom i zamenik šefa pregovaračkog tima za Poglavlje 23.“, objavljeno je na portalu Istinomer.

Imajući u vidu sve ove podatke, koji jasno pokazuju kako je tekao Ilićev razvojni put od tužilačkog do pomoćnika ambasadora Srbije u SAD, javnosti više ne bi trebalo da budu sporni bar skupštinski nastupi novih nada SNS, jer se upravo među njima krije neki budući diplomata.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare