Radomir Ilić, Foto: N1

Ko je državni sekretar ministarstva pravde koji danima obilazi beogradska tužilaštva i pokušava da utiče na tužioce i njihove zamenike za koga da glasaju na predstojećim izborima za članove Državnog veća tužilaca (DVT), Udruženje javnih tužilaca (UJT) juče nije navelo u svom saopštenju upućenom javnosti. Međutim, kako portal Nova.rs sazanje, u pitanju je Radomir Ilić, nadaleko poznat kao jedan od najglasnijih zagovornika izmena Ustava, kojim bi pravo na postavljanje i imenovanje svih sudija i tužilaca u državi imala samo jedna osoba - predsednik države. O Iliću se poslednjih meseci spekuliše i kao mogućem kandidatu za novog ministra pravde, a da li će obijanje tužilačkih pragova i lobiranje po hodnicima Palate pravde biti njegov poslednji projekat dokazivanja privrženosti vladajućem režimu, biće poznato nakon što se konačno obelodani spisak novog saziva Vlade.

Jučerašnje saopštenje Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UJT), da zbog pretstojećih izbora za sastav članova Državnog veća tužilaca (DVT) njihovi članovi trpe pritiske predstavnika izvršne vlasti koji pokušavaju da utiču na njihovu izbornu volju, uznemirio je čitavu javnost, koja je dodatno ostala zatečena informacijom da je glavni agent ovog nezapamćenog ataka na demokratsko društvo i već dovoljno poljuljanu, ali i Ustavom zagarantovanu nezavisnost pravosuđa, aktuelni državni sekretar ministarstva pravde, kao i njegov prvi „oficir“ Republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

Naime, među članovima DVT koji se biraju na izborima su i dva mesta predviđena za tužioce iz redova postupajućih zamenika iz nekog tužilaštva u državi, i upravo za ta dva mesta se trenutno odvija lobiranje. Motiv celokupne priče, kako se već mesecima spekuliše u pravosudnim krugovima, krije se u tome što ministartsvo pravde, kao produžena ruka vlasti, pokušava da na ova dva mesta izgura svoje kanditate, ne bi li ovo telo držala pod kontrolom.

„Udruženje je obavešteno da je pre desetak dana, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio javna tužilaštva i nekim starešinama javnih tužilaštava saopštavao ko su kandidati ministarstva za članove Dražavnog veća tužilaca, sa preporukom da prenesu nižim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da bi trebalo glasati za kandidate ministarstva. Takođe smo obavešteni da se u kampanju preporučivanja za koga bi trebalo glasati, uključila i Republička javna tužiteljka, koja je preko pojedinih javnih tužilaca uputila zahtev da se glasa za iste one kandidate za članove Državnog veća tužilaca koji su preporučeni od strane državnog sekretara u Ministarstvu pravde“, navedeno je između ostalog u saopštenju UJT.

Pročitajte još:

Iako nije precizirano o kom sekretaru se radi, prema saznanjima portala Nova.rs u pitanju je Radomir Ilić, nadaleko poznat kao vodeći zagovornik izmena odredbi Ustava, koje se odnose na izbor tužilaca i sudija. Nikolić je u javnosti više puta zastupao ideju da bi tužioce i sudije, kako je to sam više puta ponovio „trebalo staviti pod eksternu kontrolu, eto, na primer predsednika Aleksandra Vučića“. Preciznije – da bi sve tužioce i sudije u državi trebalo da imenuje i postavlja lično predsednik Vučić, a ne kao do sada Skupština Srbije.

Na ove očigledne namere vlasti da čitavo pravosuđe stavi pod apsolutnu kontrolu jednog čoveka, javnost je svaki put burno reagovala, ocenjujući da bi takva izmena Ustava još više udaljila Srbiju od pojma demokratskog drušva, ali je i trajno zaustavila na višegodišnjem mukotrpnom putu ka Evropskoj uniji.

Unapred svestan kakve će reakcije uslediti, Ilić je imao pripremljen odgovor, ali kao svaki spin, nedovoljno potkovan.

Pročitajte još:

„U jednoj Francuskoj, u njihovom ustavu, sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. E, a kod nas, dakle, umesto predsednika države, umesto, dakle, da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo da to rade oni koji sede sa kriminalcima u hotelu Šumadija“, tvrdio je nedavno Ilić, aludirajući na natpise prorežimskih medija da su na proslavi rođendana jednog člana DVT u hotelu Šumadija sedeli i narko-dileri.

Ilića je međutim, ubrzo demantovao ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni, koji je pojasnio da sudije u Francuskoj formalno bira predsednik, ali na predlog Visokog saveta magistrature.

Upravo zbog dokazane privrženosti vladajućem režimu, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću, u javnosti se već duže vreme spekuliše da će upravo Ilić naslediti fotelju od Nele Kuburović u Nemanjinoj ulici, odnosno da je najozbiljniji kanditat za ministra pravde u novom sazivu Vlade.

Nova.rs pokušala je danas da dobije komentar od Ilića, ali njegov telefon nije bio dostupan.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare