Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan
Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan. Foto: detective-info.com.ua, privatna arhiva

Obruč oko vođa kavačkog klana, čini se, da se polako steže nakon što je uhapšen jedan od vođa Slobodan Kašćelan. Igor Božović, koji je sa Kašćelanom već na optuženičkoj klupi zbog organizovanja reketiranja u Crnoj Gori, uhapšen je pre nedelju dana u Portugaliji, zajedno sa sinom Vladimirom, a drugi navodni vođa, Radoje Zvicer, koji je prošle godine preživeo atentat u Ukrajini, crnogorska policija traži zbog naručivanja i finansiranja ubistva Milića Minje Šakovića.

Kavački klan, koji je od 2014. godine u ratu sa škaljarskim, zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji, čini se da je do početka ove godine „vodio“ u sukobu i da je škaljarski klan praktično bio u nestanku. Šefovi škaljaraca navodno su uzeli ovu drogu iz stana u Valensiji 2014. godine, te su usledile mnogobrojne likvidacije između pripadnika ova dva klana, u kojima je ubijeno oko 50 ljudi.

Međutim, pripadnici kavačkog klana poslednjih nekoliko meseci pritisnuti su sa svih strana, dvojica navodnih vođa su uhapšena, njihova „ekspozitura“ u Srbiji, odnosno grupa Veljka Belivuka je razbijena, a za Radojem Zvicerem traga crnogorska policija, a spekulisalo se i da je protiv njega pokrenuta istraga i u Srbiji.

Zajedno sa Kašćelanom, uhapšen je i Miloš Radonjić na koga je četiri puta pokušan atentat, a koji je svojevremeno optužio Jovana Vukotića, navodnog vođu škaljarskog klana, da je on pucao na njega i na Vojina Stupara.

Pored njih dvoje u Kotoru je uhapšen i Kašćelanov telohranitelj, ali i Krsto Maroš, kao i još jedan pripadnik njihovog klana, koji je „pao“ u Pljevljima.

Vijesti su prenele da je među uhapšenima i kum Radoja Zvicera, ali nisu precizirale ko bi on mogao biti.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Jutros su crnogorski mediji preneli i informaciju da policija u Crnoj Gori, zajedno sa kolegama iz evropskih zemalja, došla do saznanja da su likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića naručili i finansirali navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić.

Vujotić se na meti našao još februara 2015. godine, na početku rata crnogorskih klanova, kada mu je u vazduh dignut blindirani „audi“,

Inače, Kašćelan je uhapšen i sumnjiči se da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

U policijskoj evidenciji, Kašćelan je, zajedno sa Zvicerom označen kao vođa kavačkog klana.

Branio se sa slobode zbog optužbi za zelenašenje, a krajem 2019. godine je ponudio jemstvo od 500.000 evra u protiv vrednosti nekretnina.

Na teret mu se stavlja organizovanje zelenaštva, a u istom predmetu sudi se i Igoru Božoviću, kao organizatorima.

Na optuženičkoj klupi nalazi se i Igorov sin, Vladimir Božović, kao i još najmanje 12 osoba, koji su optuženi za zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućiavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti, pranje novca. Otac i sin Božovića nedostupni su crnogorskim organima godinama, a policija je za Igorom tragala od avgusta 2017. godine, dok je Vladimir bežao istražiteljima od 12. septembra 2016. godine. Tada je izbegao hapšenje, kao i Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić zvani Major, Davor Prelević.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kašćelan je krajem juna 2016. godine ranjen u Novom Sadu, a na njega je sprečen atentat i u januaru ove godine u Podgorici. Inače Apelacioni sud u Crnoj Gori pravosnažno je osudio Kašćelana na dve godine i četiri meseca zatvora, a Igora Markovića na dve godine zbog pucnjave u kojoj su pokušali da ubiju jedan drugog.

Početak nevolja za kavački klan, bilo je hapšenje Veljka Belivuka u Srbiji, kada je početkom februara ove godine uhapšen zajedno sa još 21 osobom.

Foto: N1

Belivuk je nekoliko dana ranije doputovao u Srbiju iz Crne Gore, gde je u gostima bio upravo kod Zvicera.

Najpre je njega i Zvicera, zajedno sa Markom Miljkovićem i još jednom osobom privela policija u Crnoj Gori jer slove za bezbednosno interesantna lica, a nakon obrade pušteni su jer nije bilo razloga za njihovo zadržavanje.

Grupa Veljka Belivuka, kako su pisali nezavisni mediji, bila je uporište kavačkog klana u Beogradu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Hapšenje Belivuka bio je prvi udarac kavčanima koji je značajno oslabio moć kavačkog klana na teritoriji Beograda i šire.

Nakon hapšenja Belivuka, krenule su i spekulacije da je u Srbiji pokrenuta istraga protiv Zvicera, zbog sumnje da je sa Belivukom povezan sa više likvidacija u Srbiji.

Drugi Zvicerov bitan saradnik u Beogradu bio je Nikola Vušović zvani Džoni koji je, prema operativnim policijskim podacima, vođa vračarskog klana.

Kako je glavni „posao“ kavčana distribucija kokaina, veruje se da su Džoni i Belivuk upravo u tom poslu sarađivali sa Zvicerom.

Spekulisalo se u jednom trenutku da bi Belivukov naslednik upravo trebalo da bude Vušević.

Dva meseca nakon velikih hapšenja u Srbiji, crnogorski mediji objavili su da je policija više od dva sata vršila pretres Zvicerove „porodične“ zgrade u mestu Kavač u Kotoru.

Zaplenili su, prema nezvaničnim informacijama, više predmeta, među kojima su bile i vrlo vredne umetničke slike, za koje su trenutni vlasnici pokušali da dokažu da imaju legalno poreklo. Policija, ipak, sumnja da su upravo kupovinom ovakvih umetnina kriminalci novac stečen kriminalom ubacivali u legalne tokove.

Na Zvicera je inače pokušan atentat u Ukrajini maja 2020. godine, ali je on nakon 15 dana otpušten iz bolnice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar