Foto: Printscreen/YouTube/Црква Ружица и Капела Свете Петке

Bivši sudija Specijalnog suda, a danas advokat, Vladimir Vučinić naveo je u razgovoru za Nova.rs, da će policija zasigurno na osnovu naloga nadležnog tužilaštva pozvati na razgovor u svojstvu građanina profesora i prodekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladimira Vukašinovića, kog je studentkinja optužila za silovanje. Vučinić napominje i da će od prikupljanja dokaza i izjava dveju strana zavisiti eventualno pokretanje krivičnog postupka, ističući da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

Za krivično delo silovanje maksimalna zaprećena kazna je 15 godina zatvora, a Vučinić navodi da je očekivano da će u naredna dva do tri meseca, policija završiti sa prikupljanjem informacija na osnovu kojih će sačiniti službenu belešku.

“Najmanje što može da se očekuje je da prodekan Provoslavnog bogoslovskog fakulteta pruži informacije policiji o ovom slučaju u svojstvu građanina, kao i devojka za koju se tvrdi da je oštećena strana”, rekao je on, dodajući da će nakon toga, na osnovu prikupljenih dokaza, tužilac odlučiti o pokretanju istrage.

Foto: N1

“Ako donese takvu naredbu i ako postoje elementi krivičnog dela, onda se profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta poziva na saslušanje u svojstvu osumnjičenog”, objašnjava bivši sudija Specijalnog suda.

Univerzitet obavestio tužilaštvo

Podsetimo, Univerzitet u Beogradu, kojem je upućeno pismo studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, a koja tvrdi da ju je silovao prodekan te ustanove Vladimir Vukašinović, obavestio je u utorak nadležno tužilaštvo o ovom slučaju i priložio materijal koji je studenktinja dostavila ovoj viskoobrazovnoj instituciji.

Rektorka Ivanka Popović za Nova.rs rekla je da ovaj slučaj nije u nadležnosti Univerziteta, ali da će, ukoliko se utvrdi krivična odgovornost, Vukašinović automatski izgubiti posao.

Povodom tvrdnji studentkinje da ju je silovao profesor i prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, u utorak je saopštenje javnosti uputio Univerzitet u Beogradu, i rečeno je da su sve informacije o ovom slučaju prosleđene nadležnom tužilaštvu na razmatranje.

“Organi Univerziteta (rektor, ombudsman i predsednik Saveta) su, putem elektronske pošte, primili nekoliko pisama (uz prateći materijal) u kojima se tvrdi da je jedan od profesora Univerziteta u Beogradu izvršio više krivičnih dela protiv polne slobode prema studentkinjama fakulteta na kom je zaposlen. Ovi navodi su preneti i u domaćim medijima, a upućeni su i na adrese drugih institucija. Univerzitet je, u skladu sa zakonom i drugim propisima, o iznetim tvrdnjama pismeno obavestio nadležno javno tužilaštvo u Beogradu i priložio dobijeni materijal, kako bi se utvrdilo da li su navodi verovatni i ima li osnova za dalje postupanje”, navodi se na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Vučinić napominje da silovanje nije jednostavno krivično delo, navodeći da je za njega propisana visoka kazna.

“Ona iznosi od pet do 12 godina za osnovni oblik krivičnog dela. Delo, za koje je propisana kazna duža od pet godina, zastareva nakon deset godina. Međutim, ako je krivično delo sprovedeno na naročito ponižavajuć način, tad se situacija u potpunosti menja. Onda je reč o kvalifikovanom obliku silovanja za koje je zaprećena kazna do 15 godina”, objašnjava on.

Međutim, Vučinić ističe da se pomenuta tumačenja odnose na aktuelna zakonska rešenja, te da je pitanje kako je raniji zakon tumačio ovo krivično delo.

“Ipak, mislim da zakon nije bio mnogo blaži. Suma sumarum, ako postoje elementi ponižavanja, a ja mislim da uvek postoje kod ovakvih slučajeva, onda postoji mogućnost da zastarelost nije nastupila. Važno je ipak reći da je svako nevin dok se u pravosnažno okončanom postupku ne utvrdi drugačije”, napominje on, dodajući da je pred tužilaštvom da razmotri sve okolnosti.

Podsetimo, studentkinja Pravoslavno bogoslovskog fakulteta optužila je prodekana te ustanove Vladimira Vukašinovića da ju je silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala za pomoć patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila. Nedavno je naš portal objavio i pismo oca ove devojke upućeno patrijarhu, gde ga moli za prijem, navodeći da ne bi smeo da “zataškava zlo”.

Portal Nova.rs ranije je kontaktirao profesora Vladimira Vukašinovića. On je poručio da je sve što je imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji PBF, ističući da je reč o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare