Foto:Shutterstock

Početkom aprila odjeknula je vest o grupi vrhunskih prevaranata u kojoj je petoro Srba, a koja je ojadila ljude po Evropi za čak 60 miliona evra. Ubrzo je pokrenuta akcija "Beogradski lovac na vukove", a majstori ove obmane završili su iza rešetaka.

Petorica Beograđana Z. M. (37), M. B. (36), F. I. (31), S. Š. (49) i A. Đ. (26), koji su uhapšeni u pomenutoj akciji bili su visokorangirani pripadnici kriminalne grupe koja je varala ljude po Evropi, a radili su za izraelskog državljanina Gala Baraka.

Foto:Profimedia.rs

Zadatak ovih prevaranata bio je da putem interneta, a kasnije i kol centra namame žrtve i od njih izvuku što više para tako što će ih ubediti da ulože novac na berzu.

Prevaranti, inače, spadaju u najpametniju grupu kriminalaca. Prvo rade na tome da žrtva stekne puno poverenje u njih. Obavezno se informišu o osobi koju žele da prevare. Idu i na kartu da poznaju nekog moćnog u državi. Tek kada građanina, potencijalnu žrtvu, uvere da poznaju nekog jakog, nude svoje usluge da im završe neki posao. Neretko i sami građani kažu da imaju problem, da im treba pomoć i ponude neku sumu za rešavanje.

Kada im prevarant uzme novac onda počinje polako da nestaje iz života žrtve.

Upravo na ovaj način se na listu najvećih srpskih prevaranata upisala Radmila Ikić.

Radmila Ikić, Foto: MUP

Varala je ljude u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, gde se predstavljala kao kuma Mila Đukanovića, maltretirala osoblje budvanskog hotela „Avala“ i na kraju im ostala dužna 12.000 nemačkih maraka. U Srbiji se 90-ih godina predstavljala kao ljubavnica važnih ljudi iz sveta politike – Slobodana Miloševića, bivšeg načelnika DB Radomira Markovića, bivšeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića. Posle 5. oktobra postala je „ljubavnica“ ministra Rasima Ljajića, ali i prijateljica Vladana Batića, Vojislava Koštunice. Opčinjen njenim vezama u političkom svetu i pravosuđu, narod joj je davao pare.

Foto:EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Radmila je nastavila da vara i u zatvoru, pa je tako Ani Filipović, koja je zbog ubistva svog deteta osuđena na 37 godina, uspela da uzme svu garderobu i cipele, a za uzvrat joj obećala da će je izvući iz zatvora.

Na ovoj crnoj listi je i Novica Đurđević koji je sa Snežanom Tuzlak organizovao obuku za agente Interpola. Svoju prljavu rabotu sprovodili su u širom Srbije. Da stvar bude još luđa, on je ogranizovao i treninge izdržljivosti, a ljude je vodio na Ozren planinu gde su prolazili kroz test izdržljivosti. Predstavljao se kao direktor Regionalnog centra Interpola za jugoistočnu Evropu, a obećao je i da će izgraditi centar u Smederevu.

Stefan Vlajković, Foto: Petar Marković

U samom vrhu je i Stefan Vlajković iz Vrnjačke Banje, koji je najmlađi među njima, ali ne i „najmanji“ prevarant. On je falsifikovao diplomu Fizičkog fakulteta, na osnovu koje je upisao doktorske studije u Cirihu. Dobio je 578.000 dinara iz Fonda za mlade talente, a naša javnost ga je nekoliko meseci veličala kao naučnika jer je navodno u saradnji sa NASA trebalo da lansira prvi srpski satelit.

DAFINA I JEZDA

Prevara koju Srbija nikada neće zaboraviti i koja je bacila senku na sve ostale je stara nešto više od četvrt veka. Tada je u režiji države osnovana Dafiment banka a zatim i Jugoskandik, koje su opljačkale destetine hiljada građana. Priča je trajala sve do 1993. godine, a zatim je sve propalo. Iako su osnivači ovih banaka bili Dafina Milanović i Jezdimir Vasiljević, kasnije je otkriveno da je to bio državni projekat iza kojeg je stajao prvi bankar Srbije – Slobodan Milošević.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar