Aleksandar Mitrović Foto: Nemanja Jovanović privatna arhiva

Presuda Aleksandru Mitroviću, sinu vlasnika TV "Pink" Željka Mitrovića, kojom je on osuđen na 11 meseci kućnog zatvora zbog nesreće u kojoj je poginula Andrea Bojanić (17), još uvek je pod znakom pitanja, s obzirom na to da je za narednu nedelju zakazano zasedanje Apelacionog suda povodom žalbi odbrane i tužilaštva na ovu sudsku odluku.

Sin vlasnika televizije “Pink” Željka Mitrovića, osuđen je oktobra prošle godine na 11 meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor zbog Andreine smrti, a reč je o ponovoljenom postupku u kome je osuđen na istu kaznu, kao i u prvobitnom.

Pročitajte još:

Sem toga, dobio je i zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od godinu dana, a tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na ovu presudu.

Tužilaštvo zahteva višu kaznu, dok odbrana osporava veštačenja rađena u pomenutom postupku, između ostalog i snimak sa nadzornih kamera u ulici u kojoj je došlo do nesreće, a na osnovu koga je utvrđena brzina kojom se Mitrović kretao.

Sednica Apelacionog suda, na kome će se razmatrati o žalbama, zakazana je za 13. april, kada će biti poznato da li će veće da otvori novi glavni pretres, potvrdi kaznu ili je smanji, odnosno izrekne strožiju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odbrana u ovom postupku spori video-snimak na osnovu kojeg je utvđena brzina kojom se kretao Mitrović, rekavši da je reč o „kopiji kopije“, te da originalni video-zapis ne postoji.

Nije isključeno ni da će Apelacioni sud da na sednici otvori novi glavni pretres i pozove veštake da se izjasne.

Pročitajte još:

Inače, prvostepenom presudom koja je izrečena jula 2019. godine, tačno šest godina od nesreće, Mitrović je osuđen za dva dela. Njemu je tada izrečeno 11 meseci kućnog zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i još pola godine zbog nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

U međuvremenu, nastupila je potpuna zastarelost za drugo krivično delo, pa se u ponovljenom postupku teretio samo jedno delo – teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Odbacio je 29 metara od siline udarca

Podsetimo, slučaj Aleksandra Mitrovića od samog početka izaziva kontroverze u javnosti. Veštačenjem je utvrđeno da je Mitrović vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno 80 kilometara na čas, da je na Andreu Bojanić naleteo u trenutku kada je ona prelazila ulicu na crveno.

Andrea Bojanić Foto:privatna arhiva

Od siline udarca, nastradalu devojku odbacio je 29 metara i bez zaustavljanja pobegao sa lica mesta. Andrea je preminula na licu mesta, pa je javnost zaprepastila mala kazna.

Inače, suđenje je počelo tek u oktobru 2015., i to pune dve godine nakon nesreće, a obeležila su ga brojna odlagala, najčešće zbog izostanaka svedoka, veštaka, ali i promena postupajućih tužilaca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare