Foto: novicapekovic.g8.rs

Grupa huligana noćas je napala i brutalno pretukla advokata Gorana Petronijevića i penzionisanog sudiju Novicu Pekovića, koji je bio predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu. Peković je na toj finkciji bio do izbora, a Visoki savet je naveo da je on nedostojan te funkcije zbog, kako su naveli, korupcije.

Izabrani vršilac dužnosti funkcije predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu, Novica Peković, ranije nije reizabran za sudiju jer je tadašnji Visoki savet sudstva utvrdio da je nedostojan za tu funkciju.

Visoki savet sudstva je odluku obrazložio time da je Peković nedostojan za sudiju jer mu je stranka u čiju je korist presudio, deset meseci kasnije, testamentom ostavila polovinu stana i garaže u Beogradu.

Naime, sudija Peković je kao sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu bio član Veća koje je 24. marta 1989. godine obustavilo krivični postupak protiv Jovana Stankovića, koga je supruga sa kojom se razvodio optužila da joj je ukrao automobil. Nakon toga, Peković je kao predsednik Veća 13. februara 1993. godine doneo odluku o obustavi postupka protiv Stankovića po privatnoj tužbi koju je pokrenula supruga okrivljenog, naveo je tada novosadski medij 021.rs.

Stanković je već 16. decembra te godine sačinio testament, kojim je sudiji Pekoviću ostavio polovinu stana i garažu u beogradskom naselju Karaburma.

Novica Peković tada je rekao za „Blic“ da nije poznavao svog darodavca tokom postupka.

„Sa Stankovićem nisam imao ništa dok je bio stranka u postupku, niti sam uopšte znao da je stranka. Nikada nije bio u sudnici dok sam ja bio sudija, a upoznali smo se nakon postupka. On je naveo i razloge u testamentu, da je teško oboleo, i da sam mu ja obezbedio da dobije lekarsku pomoć, pa iz tog razloga meni to čini iz zahvalnosti“, pričao je Peković i dodao da je Nata Mesarović bila upoznata sa njegovom parnicom.

Međutim, sudija Peković tužbama je u konkretnom slučaju preduzeo radnje da postane vlasnik polovine stana i garaže na Karaburmi.

Naime, Peković je tužio brata pokojnog Jovice Stankovića, koji se nije saglasio da sudija dobije navedene nekretnine, zbog čega je Visoki savet sudstva 8. marta 2012. godine naveo da je on nedostojan za obavljanje funkcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare