Ko je pretučeni advokat: Branio od Karadžića do Cece

Hronika 15. maj. 202009:52 > 12:35
Podeli:
Foto: N1

Grupa huligana noćas je napala i brutalno pretukla advokata Gorana Petronijevića i penzionisanog sudiju Novicu Pekovića, koji je bio predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu. Petronijević je inače jedan od naši najpoznatijih advokata, branio je mnoge iz sveta politike, kriminala, estrade i biznisa.

Goran Petronijević je najpre do 2001. godine bio sudija, a njegov prelazak u advokate dogodio se nakon promene režima u Srbiji 2000. godine. Bio je posmatrač referenduma u Ukrajini na Krimu. U Hagu je zastupao Veselina Šljivančanina, koji je oslobođen optužbi. U Srbiji je zastupao razne klijente, od estradnih umetnika, do osoba optuženih za najteža krivična dela. Angažovala ga je i poznata pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, kada je tužbu protiv nje zbog navodnog duga podneo Vojislav Đurković iz Bijeljine.

U svojoj karijeri sudije, Petronijević je bio predsedavajući suda u maju 2000. godine, kada je 141 Albanac osuđen za terorističke napade na policajce i vojsku u Đakovici na Kosovu, ali je ta presuda ukinuta i svi su pušteni na slobodu godinu dana kasnije. Septembra iste godine tadašnji sudija Petronijević bio je jedan od članova sudskog veća u procesu koji je vođen protiv čelnika zapadnih zemalja koji su osuđeni zbog bombardovanja SRJ. Među osuđenima su bili predsednici Bil Klinton, Žak Širak i nemački kancelar Gerhard Šreder. Međutim, i ta presuda je naredne godine ukinuta.

Bio je član advokatskog tima Radovana Karadžića, bio je jedan od organizatora anti NATO protesta u Nišu, ali ono što je najbitnije – Petronijević je bio branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta naše žandarmerije optuženog da je, uz pomoć ruskih obaveštajaca, pokušao da izvrši državni udar u Crnoj Gori kako bi sprečio ulazak te zemlje u NATO. Krajem januara Bratislav Dikić, prema pisanju podgoričkih medija, otkazao je punomoć advokatu Petronijeviću, jer je želeo da prizna krivicu, ali mu je njegov branilac – zabranio.

Takođe, Milorada Ulemeka Legiju je zastupao u nekoliko parničnih postupaka.

Upravo je advokat Petronijević u martu 2016. godine zajedno sa Bratislavom Dikićem bio organizator anti NATO protesta u Nišu. Na jednoj od brojnih fotografija sa tog skupa u društvu Gorana Petronijevića i Bratislava Dikića nalazi se i vođa Srbske časti – Bojan Stojković. S njima je tada bio i Nemanja Ristić osuđivani ubica iz Srbije i član beogradskog podzemlja.

Pola godine kasnije, Dikić je uhapšen prilikom pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, dok je za Nemanjom Ristićem raspisana Interpolova poternica. Zbog zakonskih prepreka Ristić nikad nije izručen Crnoj Gori, a u decembru 2014. godine uslikan je sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Goran Petronijević je postao branilac optuženog Bratislava Dikića.

Haški tribunal je otvorio je istragu protiv Petronijevića zbog sumnje da je počinio delo nepoštovanja suda, proizlazi iz sudskog dokumenta sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti.

U otpečaćenom zahtevu za pokretanje istrage, koji je podnet 28. maja, haško tužilaštvo navodi da je Goran Petronijević, član tima za Karadžićevu odbranu, bio medijski izvor poverljive informacije da bi Karadžić mogao biti privremeno oslobođen da bi prisustvovao pomenu bratu u Obrenovcu.

 

Komentari

Vaš komentar