Petar Živanović Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ekološki aktivista Petar Živanović, kog su u subotu pretukli šumari u Nacionalnom parku Fruška gora, rekao je na današnjem skupu ispred uprave tog javnog preduzeća da “ne želi nikome da iskusi strah i povrede” koje je on tog dana iskusio.

„Ovo što se meni dogodilo ne želim nikom da se ponovi i to je cilj ovog skupa. Ne bih želeo zaista da iko to iskusi, taj strah i povrede“, poručio je Živanović obraćajući se okupljenima na protestu.

Pročitajte još:

Zbog napada na Živanovića, poznatog po svom aktivizmu i brizi za Frušku goru, aktivisti su tražili smenu rukovodstva NPFG, ali i da se otkrije da li su napadači bili izvršioci ilegalnih šumarskih aktivnosti ili legalnih, kao i ime pravnog lica kod kojeg su napadači zaposleni, te da se čuvar prirode zaposlen u NP Fruška gora koji je bio prisutan tokom napada najstrože sankcioniše. Napadači jesu identifikovani, ali aktivisti traže da se istraži i uloga čuvara zaposlenog u NPFG, koji je ceo događaj posmatrao i “navijao” za nasilnike.

„Jako sam razočaran saopštenjem koje je izdala uprava Nacionalnog parka, ljudskije je bar očekivati da ti se neko izvini, a oni su to, eto, preskočili. Čuvar Nacionalnog parka koji je prisustvovao događaju, on zasad još nije kažnjen. Ja se iskreno nadam da će biti najstrože kažnjen, zato što je ipak službeno lice, prisustvovao je događaju, i umesto da ga spreči, on je čak i podstrekivao, psovao, pitao za koga radim i strašno, strašno“, dodao je Živanović.

Petar Živanović Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Okupljenima se obratio i građanski aktivista i istoričar umetnosti Nebojša Milenković, koji je istakao da je ekološka borba za očuvanje prirode najbolji vid patriotizma.

„Mi se ne borimo ni protiv koga, mi se borimo za svoju zemlju, mi se borimo za svoje šume, mi se borimo za reke, mi se borimo za svoje gradove. Zato što je to patriotizam. Nema drugog. Na poligrafu ne može da se dokaže patriotizam, ovde se dokazuje patriotizam. Bili su brutalni zato što misle da im se tako može, i zato što ovaj napad na Petra jeste zapravo proizvod jedne klime kojom se građani targetiraju kao neprijatelji, kao protivnici, i kao oni protiv kojih su sva sredstva dozvoljena“, poručio je on.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Podršku pretučenom aktivisti svojim prisustvom dao je i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, najavljujući za 11. septembar masovni protest „Narod protiv Rio Tinta – ustanak za opstanak“, kada će, kako je najavio, pozvati ljude širom zemlje da blokiraju mostove i puteve.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Podsetimo, sremskomitrovačka policija je identifikovala četiri muškarca osumnjičena za napada na Živanovića.

Saopšteno je da su dvojica iz Loznice starosti 26 i 23 godine, a dvojica iz Beočina starosti 38 i 21 godinu i da su osumnjičeni aktivisti zadali više udaraca u glavu i telo. Oni su mu tom prilikom oduzeli telefon i izbrisali fotografije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar