Petar Živanović Foto: Privatna arhiva

Petar Živanović, aktivista koji je mesecima čistio Frušku goru i ostavljao smeće ispred uprave "NP Fruška gora", pretučen je u subotu, 7. avgusta, od strane četvorice muškaraca koji su ga napali, oborili ga na zemlju, oduzeli mu telefon i šutirali ga. Živanović tvrdi da je bilo prisutno i službeno lice "NP Fruška gora" i da je taj muškarac dobacivao psovke dok su ga tukli.

Napad se dogodio u blizini Letenke, na šumskom putu prema Andrevlju.

„Šetao sam svojom rutom po Fruškoj gori i video sam službeno vozilo „NP Fruška gora“, crveni traktor i crveni golf. Tu su bili ljudi koji su radili nešto. Tu deonicu sam čistio pre oko mesec dana, nije bilo smeća, ali video sam gomilicu flaša i PVC ambalaže“, priča Živanović.

Jedan muškarac mu je zatim dobacio da ne šeta tuda, jer „su tu radovi“, što je Petar ignorisao.

„Skrenuo sam mu pažnju, rekao sam mu: ‘Vidi šta vaši bacaju’. Počeo je da viče, a ja sam ga ignorisao i nastavio sam  slikam traktor koji je u tom momentu vukao debla. Traktor je stao, oni su sišli, krenuli prema meni, počeli da se unose. Tražili su mi telefon, rekao sam da nemaju prava na to. U tom momentu se muškarac koji je vikao u pozadini zaleteo i oborio me na zemlju. Počeli su da me šutiraju njih četvorica ili petorica. Nisam ni gledao ko je, sagnuo sam glavu da se zaštitim“, priča Petar Živanović.

Tražili su mu telefon, on je odbio da im da, pa su nastavili da ga tuku – dok mu jedan muškarac nije izvukao uređaj iz džepa.

„Videli su da je zaključan i tražili su mi šifru, što sam odbio. Ali su nastavili da me tuku, pa sam otključao. Obrisali su mi slike, vratili mi telefon, pa su me opet oborili i tukli. Onda su opet izvukli telefon da provere da li su sve obrisali. Sve vreme su me psovali“, priča aktivista.

Živanović dodaje da je pored stajao muškarac koji je službeno lice „NP Fruška gora“, koji je učestvovao u napadu verbalno. Aktivista sumnja da su muškarci tako reagovali jer su radili nešto ilegalno.

Kada su muškarci otišli, nakon što je neko viknuo da Petra ostave na miru, jer „mu je bilo dosta“, službeno lice je nastavilo da ga prati pedeset metara. Službenik „NP Fruška gora“ je odbio da kaže svoje ime i prezime.

Petar je otišao dalje u šumu i pozvao policiju, koja je prema rečima aktiviste bila korektna. Živanović kaže da je pet sati proveo na ispitivanju i pregledima, i da će biti podignuta optužnica protiv muškaraca za nasilničko ponašanje. Oni još uvek nisu identifikovani.

Inače, Petar je mesecima ispred prostorija Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ ostavljao džakove smeća koje ostaje za drvosečama, u znak protesta protiv prekomerne seče šuma ove planine.

„Na Fruškoj gori vlada totalna anarhija, sada ne prestaju da seku cele godine“, rekao je Živanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare