Meštani i lokalni vatrogasci već nekoliko dana se bore sa vatrenom stihijom koja je zahvatila okolinu Kladova, a u požaru je izgorelo i nekoliko kuća. Požar je, nakon nekoliko dana borbe, stavljen pod kontrolu.

Kako javlja stanovnik Kladova, požari koji su zahvatili okolinu Kladova bukte već treći dan, dok se lokalni vatrogasci i meštani bore sa vatrenom stihijom.

„U selu Manastirica izgorele su dve kuće, u selu Velesnica izgorela je jedna. Vatra se proširila i u kladovskom naselju Dedinje, gde je vatra došla već do prvih kuća, ali i u selo Davidovac“, kaže naš sagovornik.

Kaže i da je lokalna samouprava u potpunosti zatajila, da su se građani samostalno organizovali, i da je vatrogasna služba u ovom gradu preumorna i iscrpljena pošto šumski požari traju već danima.

Foto: Privatna arhiva

„Lokalnim vatrogascima svaka čast, jer su ljudi na ivici. Njih je ovde premalo, imaju zastarelu i neadekvatnu opremu. U gašenju požara se uključila i Hidroelektra Đerdap sa svojim vozilima, a tek sinoć je stigla podrška i iz Beograda“, kaže stanovnik Kladova.

Dodaje i da su najviše pomogle objave na društvenim mrežama.

Foto: Privatna arhiva

„Narod se jedino preko društvenih mreža infromiše i kada su videli kakva je situacija, krenuli su dobrovoljci da se javljaju, kako bi i on na neki način pomogli. Priskočili su poljoprivrednici sa traktorima i tanjiračama i dva privatnika sa utovarivačima“, kaže naš sagovornik te dodaje da se oni nisu uključili da bi vatra već progutala nekoliko kuća u naselju Dedinje, koje se nalazi na ulazu u Kladovo.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje i da je, prema njegovoj slobodnoj proceni, izgorelo oko 1.000 hektara.

Zbog požara velikih razmera u delu kladovske opštine na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije proglašena je vanredna situacija.

Iz PU Bor kažu za naš portal da su vatrogasci iz više gradova iz Srbiji angažovani na gašenju požara i da nepristupačan teren i jak vetar otežavaju gašenje vatre. Dodaju i da čine nadljudske napore kako bi se požar ugasio. Takođe, dodaju i da je vatra zahvatila nekoliko pomoćnih objekata i da su ti požari lokalozovani, a stanje je trenutno pod kontrolom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar