Foto:MUP Srbije; promo Logo; STRASPORT; Libertas.me

Suspendovani policajac Ljubo Milović navodno je rukovodio grupom aktivnih i bivših kolega koja je švercovala kokain za potrebe kavačkog klana i interese državne službe podređivala potrebama te mafijaške grupe.

To je Vijestima juče nezvanično rečeno povodom velike akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), tokom koje su uhapšeni nekadašnji i sadašnji pripadnici policije zbog šverca tri tone kokaina i više drugih teških krivičnih dela.

Iz Specijalnog policijskog odjeljenja tvrde da je za sada osumnjičeno 17 osoba, ali da akcija još traje i da tragaju za nekim svojim kolegama.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Jedan od bitnijih članova i te kriminalne grupe bio je i ranije uhapšeni tajni agent Petar Lazović.

Na konferenciji za novinare tim povodom saopšteno je da su brojni policajci negodovali zbog akcije, ali i da su već napustili državu. Najavljeno je da će još mnogi biti procesuirani.

Poručeno i da je Crna Gora određeno vreme bila pod embargom Europola, zbog “ponašanja” bivših čelnika Specijalnog državnog tužilaštva i pojedinih policajaca očigledno povezanih sa kriminalom…

„Krivičnom prijavom obuhvaćeno 17 lica, velika većina su policijski službenici“

U višednevnoj akciji uhapšeni su policajci Goran Stojanović i Milan Popović, njihove nekadašnje kolege Vladimir Bajčeta i Mileta Ojdanić i Podgoričanin Tihomir Adžić.

Policija je, tvrde sagovornici Vijesti, i juče tragala za Cetinjaninom Bobom Jabučaninom, a pokušavali su da uđu u trag članovima narkoklana iz policijskih redova Milovićem, Ivanom Stamatovićem i Nebojšom Bugarinom.

Šef SPO Predrag Šuković saopštio je da je u toj akciji uhapšeno pet osumnjičenih, da su pojedini već u zatvoru zbog drugih krivičnih dela, a da se za nekima traga odranije.

”Ovo je početak akcije. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 17 lica, od toga velika većina su policijski službenici – bivši i sadašnji, za koje smo mi nedvosmisleno utvrdili da su izvršioci raznih krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala”, rekao je Šuković nakon vanredne sednice Vijeća za nacionalnu bezbednost.

Dritan Abazović Foto: Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Predsednik Vlade Dritan Abazović istakao je da je u pitanju istorijska akcija suzbijanja delovanja narkokartela unutar državne administracije.

”Pretežno unutar Uprave policije, a koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem više tona kokaina u Crnoj Gori i širom Evrope”, rekao je.

Objasnio je da vrednost kokaina koju je ta grupa prošvercovala prelazi stotinu miliona eura.

”Aktivnosti se sprovode protiv lica među kojima je i jedan od top pet krijumčara kokaina u Evropi”, kazao je.

”Vijestima” je dan ranije saopšteno da je uhapšeni Ojadanić navodno “jedan od najvećih švercera” na Starom kontinentu.

Foto:MUP Srbije

Šuković je najavio da će se aktivnosti SDT-a i SPO nastaviti, a potom i objasnio za šta sumnjiče sedamnaestočlanu krimi-ekipu.

”Reč je o tri tone kokaina, odnosno više transporta te droge iz Južne Amerike koji se vezuju za ova, procesuirana lica. Akcija se nastavlja. I narednih dana ćemo nastaviti sa aktivnostima. Velika većina osumnjičenih su policajci. Uhapšeno je pet osoba, pored njih krivičnom prijavom su obuhvaćena i lica koja se nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, a i ima lica koja su u bekstvu zbog raznih krivičnih dela koja smo ranije rasvetlili”, kazao je.

Apostrofirao je da tragaju za još nekim osobama, i da je za njima raspisana nacionalna potraga.

”Paralelno sa vođenjem istraga organizovanog kriminala, radimo i finansijske istrage. Već smo obuhvatili jedan broj pravnih lica”.

I on je poručio da tragaju za jednim brojem “visokopozicioniranih službenika Uprave policije”, ne precizirajući o kome je reč…

Rekao je da su trpeli brojne opstrukcije tokom poslednje akcije, istučući da se to ne dešava prvi put.

”Ovo je mala sredina, svi ti policajci nečiji su rođaci, kumovi… Nije to nešto na šta nismo navikli, ali izlazimo na kraj”.

Policajci „preventivno“ pobegli iz Crne Gore

Više službenika Uprave policije navodno su preventivno pobegli iz države. Adžić je, međutim, i zvanično kazao da će mnogi od njih biti procesuirani.

”Dobar deo kolega koji bi se mogli naći na spiskovima za hapšenje, juče se nisu pojavili na poslu. Navodno, nisu ni u gradu”, kazao je jedan od sagovornika.

Adžić je nakon sednice Veća za nacionalnu bezbjednost rekao da je situacija u Upravi policije izuzetno uzburkana nakon pokretanja akcije.

”Imali smo određeni broj nezadovoljstava… a za neke (policajce) imamo informacije da su već napustili zemlju i da će deo njih, verovatno, biti procesuiran. Međutim, ogroman je broj onih koji časno, odgovorno i pošteno rade svoj posao i koji ovu akciju doživljavaju kao prekretnicu u radu”.

Bivši službenici policije imaju sa 20 naoružanih ljudi

Abazović je rekao da su iz Europola na crnu listu stavili Crnu Goru zbog ponašanja onih kojima su slali dokaze.

”Ne možete da šaljete materijal koji se možda odnosi na lica koja taj materijal obrađuju. Ovde nikoga ne targetiram, ali je mnogo jednostavna situacija. Niti je šverc kokaina u Crnoj Gori počeo 2020. godine, niti je pranje novca počelo 2020. godine”, rekao je predsednik Vlade.

Dodao je da su sve to problemi stari nekoliko decenija i da je to rezultiralo policajcima multimilionerima…

”Imate bivše službenike policije koji hodaju sa 10 ili 20 naoružanih ljudi. Iz Europola to znaju. Razlika je što su s naše strane sada videli iskrenu volju i želju i ljude koji nisu na platnim spiskovima”.

Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Satima pretresani objekti u potrazi za Ljubom Milovićem

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) satima su juče pretresali porodičnu kuću, restoran “Grahovac 1858” i pomoćne objekte na Grahovu u potrazi za Ljubom Milovićem.

Inspektori, kako je rečeno, veruju da ta imovina pripada Ljubu, a ne njegovom bratu Draganu Miloviću na koga se vodi.

Dragan Milović, preko pravnog zastupnika, saopštio je sinoć Vijestima – da imovina pripada njemu, a da je u objektima pronađeno i oduzeto poluautomatsko oružje, za koje je imao “urednu dozvolu”…

Vijestima je iz istrage saopšteno da je na Grahovu oduzeta i građevinska mehanizacija…

”Što se tiče građevinske mehanizacije, Dragan Milović tvrdi da ne zna čija je, ali definitivno nije pronađena u objektima u njegovom vlasništu već na komšijskom placu”, rekao je sinoć njegov advokat.

BONUS VIDEO: Veze između Kavčana i grupe Velje Nevolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare