Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Vladislav Mitić/Nova.rs&MUP Srbije/Amir Hamzagic/ATAImages

U velikoj akciji policije koja se pretklih dana sprovodi u Crnoj Gori uhapšen je veliki broj bivših i aktivnih pripadnika policije koji su se, po svemu sudeći, nalazili na platnom spisku kavačkog klana. Najnovije hapšenje policajaca još jednom je potkrepilo tezu da je kavački klan imao snažno uporište u bezbednosnim službama, a ako se u obzir uzmu i oni koji su prethodno privedeni, stiče se utisak da su gotovo brojčano jednaki sa "pravim" kriminalcima.

Kao i prilikom prethodnih policijskih akcija, glavni dokaz koji je doveo do hapšenja bila je kiptovana telefonska aplikacija „Skaj“, a komunikaciju sa te aplikacije crnogorskim službama je dostavio Evropol. Uhapšeni su osumnjičeni da su koordinisano radili i obavljali zadatke organizatora kriminalne grupe, zloupotrebljavajući službeni položaj u korist klana, pišu Vijesti.

U jučerašnjoj akciji uhapšeni su ili traženi Ivan Stamatović, nekadašnji komandir podgoričke policije, Nebojša Bugarin, Mileta Ojdanić, biznismen iz Boke koji je označen kao glavni u ovoj skupini, policajac Odeljenja bezbednosti Podgorica Goran Stojanović, šef uniformisane policije OB Podgorica Darko Knežević koji je priveden sa radnog mesta i kotorski policajac Milan Popović.

”Jedan od policajaca bio je takozvani šef trezora… On je određivao koliko će novca dobiti koji policajac, u zavisnosti od ‘pružene usluge’, rekao je jedan od izvora “Vijesti”

Prethodno je priveden i pritvoren Petar Lazović, policajac koji se čak fotografisao sa kavčanima poput Radoja Zvicera, ali i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, dok se za njegovim kolegom Ljubom Milovićem i dalje traga.

Svakako najzvučnije ime među oni je Vladan Bajčeta nekadašnji policajac blizak braći Šarić u čijem je obezbeđenju radio.

Vladan Bajčeta, Foto: Savo Prelević/Vijesti

Ranije je za saradnju sa „kavčanima“ sumnjičen i Zoran Lazović, čiji je sin Petar ranije uhapšen. Ipak, veruje se da ovaj spisak nije konačan jer, prema saznanjima crnogorskog portala, za pojedinim osobama se još traga.

I ovo nije prvi put da „Skaj“ aplikacija razotkrije policajce koji sarađuju sa klanovima, škaljarskim ili kavačkim koji su pustili svoje pipke u svim službama u regionu. Pandorina kutija koja je otvorena dekripcijom „Skaj“ aplikacije po svemu sudeći ima još mnogo toga da izbaci, a interesantno je da se sve svodi na jednog čoveka, odavno nedostupnim srpskim i crnogorskim pravosudnim organima, o kom je čak i predsednik Aleksandar Vučić govorio više puta – Radoju Zviceru.

Bračni par pomagao Zviceru

Prošle godine u velikoj akciji srpske policije uhapšen je bračni par Daniel i Dušica J., zaposleni u UKP i BIA, zbog sumnje da su učestvovali u švercu kokaina, prenosu novca od droge i odavanju tajni bezbednosnih službi vođi „kavačkog klana“ Radoju Zviceru.

Sa njima su takođe uhapšena i dvojica bivših policajaca M. K. i F. Ž, a svi se od tada terete da su bili deo kavačke grupe i prenosili su velike količine novca između 1,5 i 2 miliona evra, od čega je njima pripadalo 1,5 procenata.

Foto: Printscreen Facebook

Sumnja se da je jedan od policajaca za kojima se traga u Crnoj Gori Ljubo Milović bio je u stalnoj vezi sa ovim bračnim parom, a Europol je otkrio više od 100.000 poruka koje je Milović slao na „Skaju“ i time je utvrđeno da je bio čvrsta veza Zvicera.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Dijana Hrkalović

Svakako najzvučnije ime u srpskoj policiji ali i javnosti jeste Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, kojoj se na teret stavlja trgovina uticaja i ometanje tužilaštva posle ubistva Vlastimira Miloševića 2017. godine za koje su bili osumnjičeni Belivuk i Miljković.

Dijana Hrkalović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Dijana Hrkalović se nalazi sada na slobodi dok traje postupak protiv nje i njoj je na poslednjem suđenju dozvoljeno napuštanje Beograda, što je bila mera ograničenja koja je sada svedena na meru zabrane napuštanja Srbije.

Ona je 2017. godine naredila da se transkripti iz čak tri telefona Veljka Belivuka ne dostave tužilaštvu, sve je povezano sa „ubistvom na šinama“ Vlastimira Miloševića, a Dijana je u svojoj ispovesti za prodržavne medije rekla da je to sve radila po naređenju Nebojše Stefanovića, tada Ministra unutrašnjih poslova. Takođe, kako je tvrđeno svi transkripti bili su u audio obliku sačuvani na DVD i kod Dijane Hrkalović.

Goran Papić

Bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog krimiala Goran Papić takođe je povezan sa klanom Veljka Belivuka. On je uhapšen u akciji policije prilikom razbijanja klana, a zatim je i osuđen na dve godine zatvora.

Goran Papić Foto:M.M./ATAImages

Njemu se na teret stavlja da je intervenisao da se Marku Miljkoviću vrati blindirano vozilo koje mu je policija oduzela, a nakon toga osumnjičen je da štitio izvesnog N. K. koji je bio član kirminalne grupe, da ne bi bio uhapšen. Pored Papića na toj optužnici se našao i starešina SBPOK Branislav Pandur. Kako je potvrđeno u optužnici, Papić nije koristio svoj službeni položaj, nego je zvao načelnika UKP Milenka Munižabu da se vozilo vrati, koristeću svoj uticaj zbog toga što je bio blizak sa tadašnjim ministrom.

Božidar Stolić

Bivši inspektor SBPOK Božidar Stolić osuđen je u julu prošle godine na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Osumnjičen je da je za 500 evra odavao službene informacije klanu Veljka Belivuka, preko Filipa Golubovića, a nakon velikog hapšenja kada je razbijen klan, nastavio da odaje informacije i preko pomenutog posedika poručio Radoju Zviceru da se „Mare i Velja dobro drže“ i da nisu ništa priznali.

Božidar Stolić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Stolić je takođe u septembru 2021. godine uhapšen sa agentom BIA Mlađanom Klikovcem i nekadašnjim članom zemunskog klana Slađana Konstantinovića zbog pokušaja da nateraju jednog vlasnika motela kod Požarevca da im proda posao po mnogo nižoj ceni od tržišne.

Inspektori SBPOK

Odmah nakon hapšenja Belivukovog klana, privedena su i dvojica inspektora SBPOK-a, osumnjičenih za pomaganje grupi – Predrag Lajić, načelnik Odeljenja za droge SBPOK i Bojan Vasiljevski, inspektor i v. d. šefa odseka za droge.

Njih dvojica je trebalo da pretresu Belivukov stan, ali nisu znali da ih snima kamera BIA, koja je zabeležila razgovor u kom kažu da treba da pomognu „bratu Velji, da se više ne muči“. Oni su ofrlje pretresli stan i „prevideli“ pištolj i novac, za koji se veruje da potiče iz krivičnog dela.

Mika i Dača

Policajci Danilo Stojanović i Milutin Radovanović bili su pripadnici grupe Darka Šarića i još dvojica u nizu onih koje je razotkrila „Skaj“ aplikacija. U velikoj akciji prošle godine izbegli su hapšenje tako što su nekoliko sati pre upada policije kod njih pobegli u Crnu Goru.

Foto: Privatna arhiva

Još tada pojavile su se indicije da su imali još neku krticu u redovima policije koja im je prijavila da im se sprema hapšenje. Nikada nije zabeležen njihov izlazak iz zemlje, ali je jutro nakon akcije zabeležen njihov ulazak na graničnom prelazu u Crnoj Gori. Posle određenog vremena našli su se u pritvoru.

BONUS VIDEO: Ko je odgovoran za bujanje kriminalnih klanova u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare