Policija još traga za vozačem automobila koji se u subotu uveče, kada su učesnici protesta protiv Rio Tinta i kopanja litijuma, blokirali auto-put na Novom Beogradu, velikom brzinom zaleteo u masu i povredio dvojicu učesnika, od kojih je jednog "nosio na haubi". Kako je za portal Nova.rs rečeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u toku je intenzivna potraga za ovom osobom.

Incident se dogodio na delu auto-puta kod Sava Centra, kada je deo učesnika protesta protiv Rio Tinta i kopanja litijuma u Srbiji, odlučio da spontano blokira ovu saobraćajnicu. Nakon što su već izvesno vreme stajali okupljeni građani, u njih se zaleteo jedan vozač automobila.

„Mene i prijatelja je automobil nosio na haubi, dok nismo pali, jednom dečku je polomljena noga, čekamo Hitnu“, rekla je jedna od učesnica okupljenim novinarima.

Sve se dogodilo u trenutku kada su se okupljeni građani pomerili kako bi napravili mesto za prolazak saniteta Hitne pomoći. Tu situaciju je po svemu sudeći pokušao da iskoristi i vozač za kojim se sada traga.

Tužilaštvo: Dve osobe povređene

Kako je za portal Nova.rs objašnjeno iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, ta institucija je obaveštena od strane saobraćajnih policija da su se u KBC Zemun dana da je dana 11. avgusta 2024. godine oko 03.10 časova javila dva lica radi ukazivanja lekarske pomoći.

„Jedno lice je zadobilo teške telesne povrede – prelom desne potkolenice, a drugo lice lake telesne povrede. Policijski službenici su zatekli u KBC Zemun lice koje je zadobilo teške telesne povrede i od istog prikupili obaveštenja na okolnost načina povređivanja kojom prilikom je povređeno lice izjavilo da mu je za vreme protesta, kod Sava Centra, automobil tamnije boje, bez navođenja marke ili registarskog broja tablica, točkom prešao preko desne noge, a da je drugo povređeno lice, koje nije zatečeno u KBC Zemun, udarilo“, saopštili su iz tužilaštva.

Odmah nakon obaveštenja da postoji osnov sumnje da je NN lice izvršilo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je naložio policijskim službenicima da preduzmu sve mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja identiteta lica koje je prema izjavi povređenog lica preduzelo navedene radnje, nakon čega će isti biti procesuiran u skladu sa zakonom.

Podsetimo, protest protiv Rio Tinta održan je u Beogradu u subotu uveče. Završen je u ranim jutarnjim časovima kada je policija oterala građane koji su blokirali železničku prugu na stanici Prokop (Beograd Centar) i na stanici na Novom Beogradu.

Uhapšeni su i ekspresno osuđeni aktivisti Ivan Bjelić, kome je određeno 40 dana zatvora, dok su Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević dobili po 30 dana zatvora.

Bonus video: Protest zbog rudarenja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare