Tačno osam meseci prošlo je od dana kada je bahati investitor urušio deo zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru i prouzrokovao prisilno iseljavanje svih stanara koji sa sobom nisu uspeli da ponesu ni najosnovnije stvari. Ruševinom, na čijem je mestu po obećanjima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, odavno trebalo da otpočne izgradnja nove zgrade, danas, šetaju se samo kradljivci, koji uporno pretresaju razrušene stanove i iz njih odnose stvari i uspomene iseljenih stanara, a koje je Gard obećao da će obezbeđivati.

Vidovdanska Foto: Čitalac Nova.rs

Uznemirujući snimak na kom se vidi mlađi muškarac kako pod miškom nosi zidnu sliku i pretura po šutu nekadašnjih stanova, redakciji Nova.rs poslale su komšije iz okolnih zgrada. Oni kažu da su ovakve scene svakodnevne, jer zgradu već mesecima ne obezbeđuje policija. Prizor je dodatno uznemirujuć jer zgradi neprekidno preti dodatno urušavanje, ali to očigledno ne smeta  kradljivcima koji na ovaj način rizikuju i sopstvene živote.

Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da je zgrada ostala bez policijskog obezbeđenja, otkrili su stanari nakon što su na tezgama na Kalenićevoj pijaci počeli da viđaju svoje lične stvari na tezgama. Iako je policija privela nekoliko prodavaca i stanarima vratila deo stvari, utvrđeno je da je svaki stan u zgradi obijen, i da su lopovi iz njih odnosili sve što im je došlo pod ruku.

Pročitajte još:

Stanari koji su prinudno smešteni u u stanovima Grada na Voždovcu, ogorčeni su zbog svega što im se dogodilo, posebno što je gotovo odmah bilo jasno da se rešenje njihovog problema neće odvijati kako je obećao zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Sredinom februara, stanari su za Nova.rs rekli da još uvek nisu potpisali s Gradom ugovore za nove stanove, a čiji je završetak izgradnje Vesić još letos najavio već za ovu godinu.

Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Troškove sanacije štete odnosno izgradnju novih stanova na istoj lokaciji, Grad je preuzeo na sebe, dok Prvo osnovno tužilaštvo još uvek vodi istragu protiv investitora odgovornih za ovaj nezabeležen vandalizam. Da li će Vesić ispuniti obećanje sve je manje izvesno, koliko i to da li će nakon izbora ostati na ovoj funkciji.

Podsetimo, zgrada u Vidovdanskoj ulici se obrušavala u dva navrata u roku od nekoliko dana i oba puta se to dogodilo naočigled potresenih stanara. Samo spletom srećnih okolnosti niko nije povređen, a zbog čega zgrada nakon prvog obrušavanja nije obezbeđena tako da do toga ne dođe, nije bilo jasno ni stanarima. Firma „Ropeber studio doo“, koja je izvođač radova na zgradi koja se pravi u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, zbog čega je i došlo do urušavanja dela četvorospratnice na placu pored, do pre nekoliko meseci zvala se drugačije i bavila se snimanjem sado-mazo filmova.

Bonus video: Trenutak urušavanja zgrade u Vidovdanskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare