Stambena zgrada u Vidovdanskoj ulici 2a na Crvenom krstu na Vračaru, koju je letos urušio bahati investitor sa gradilišta na parceli pored, preti da se svakog časa u potpunosti sruši, na šta ukazuju ogromne pukotine koje se neprekidno šire. Njeni prinudno iseljeni stanari i dalje su beskućnici, privremeno smešteni u stanovima Grada na Voždovcu, dok njihove komšije strahuju da bi potpuno urušavanje moglo da ugrozi i okolne zgrade. Bezbrižno se, bar zasad, osećaju samo investitori i njihovi skriveni "saradnici" u gradskim službama, ali i lopovi koji, kao tvrde očevici, gotovo svako veče tumaraju po ruševini i ranije obijenim i opljačaknim stanovima, nesvesni opasnosti kojoj se izlažu.

Iako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić još letos obećao da će stanari urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici, za godinu dana dobiti ključeve novih stanova koji će na istom mestu biti izgrađani, danas, šest meseci kasnije, napuštena ruševina i dalje stoji na istom mestu. Poslednjih dana učestala su bila i nova urušavanja, što svakog puta uznemiri i stanare okolnih zgrada, koji se sada plaše i za sopstvenu bezbednost.

Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Poslednje urušavanje dogodilo se u sred noći, a prasak je probudio ceo kraj. Oblak prašine koji se nadvio, uterao je u kuće komšije koje su istračale na terasu jer bukvalno nije moglo da se diše. Komšije iz zgrade koje se nalazi pored počeli su da strahuju da bi potpuno urušavanje moglo da ugrozi i njih, a slično misle i neke komšije iz naše Sazonovljeve ulice, čije se zgrade naslanjaju na taj plac. Lično ne verujem da bi do tako nečeg moglo da dođe, ali verujte da je dovoljno strašno to što svakog dana očekujete da će vam zgrada pasti pred očima svaki put kad priđete prozoru“, ispričala je za Nova.rs jedna stanarka iz zgrade u susednoj Sazonovljevoj ulici.

Ona kaže da neprekidno nešto otpada sa ruševine i da sada već golim okom vidi kako se povećavaju pukotine.

Pročitajte još:

„Čitava leva strana zgrade samo što nije pala, što se jasno vidi golim okom. Neshvatljivo mi je da su sve ovo ostavili ovako, posebno što noću uporno ulaze lopovi i obilaze stanove ne bi li još nešto odneli. Neverovatno mi je da nemaju nikakav strah, a verujem da nikom nije svejedno i na pomisao da se kreće kroz zgradu i stanove koji ovako izgledaju. Policija više uopšte ne dolazi, ulaz nije zatvoren, a noću kad je tišina se jasno čuje da neko unutra tumara…“, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da po kraju već uveliko kruže priče i spekulacije da urušavanje zgraqde u Vidovdanskoj nije bilo slučajno, već naprotiv – plansko i dobro osmišljeno, sa ciljem da se za izugradnju  dobije neuporedivo veća parcela.

zgrada vračar
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Vesić je obećao da će za godinu dana dobiti nove stanove na istom mestu, a oni zgradu još nisu ni porušili. Čemu se raseljene komšije nadaju, da li su odlučili da ćute i sačekaju da vide da li će stvar biti rešena zbog predstojećih izbora, možemo samo da nagađamo. Po kraju odavno kolaju priče da je sve ovo urađeno namerno, da su znali da su u zgardi mahom žene i stariji stanari, kao i da je stan koji je prvi pao u jamu, u tom trenutku bio prazan“, kaže naša sagovornica.

Prethodno Radmila Stojiljković, stanarka iz Vidovdanske 2, zgrade pored Vidovdanske 2a kazala je za N1 da je od prošle nedelje počeo da se raspada i deo uz njihovu zgradu. Kaže da je zvala opštinu, a oni su joj rekli da zove gradsku inspekciju, koja je poručila da će zvati opštinu, ali u međuvremenu se ništa nije desilo.

Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dodaje da nadležne službe „ne treba da reaguju kada se i nama nešto dogodi“ i upozorava da je zgrada u Vidovdanskoj 2a još pre urušavanja počela da klizi nizbrdo.

„Sve zvrji otvoreno, vidi se kroz zgradu, pola zgrade nema, horor živi. Nešto mora da se uradi“, očajna je Stojiljković.

Ona podseća da nadležni nisu dozvolili stanarima da uđu i uzmu svoje stvari, a da su onda nakon toga ušli lopovi i sve im odneli.

Dodaje i da je teši što je zgrada u kojoj ona živi iz 1945. godine, „stameno građena na tri cigle“, za razliku od zgrade koja se urušila, „koja je predratna i građena na jednu ciglu“.

Bonus video: Trenutak urušavanja zgrade u Vidovdanskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar