Vidovdanska Foto: Čitalac Nova.rs

Iako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić još letos obećao stanarima obrušene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru da će za godinu dana na istom mestu dobiti nove stanove, situacija se do danas nije pomerila sa mrtve tačke. Šest meseci kasnije, prema rečima stanara, ne dešava se ništa po tom pitanju, sem što se stara zgrada iznova urušava.

Nova rušenja dogodila su se u nedelju i ponedaljak, a buka je probudila stanare okolnih zgrada.

„Prvo novo urušavanje desilo se u noći između nedelje i ponedeljka, a drugo sinoć oko 3 sata iza ponoći. Javile su nam komšije iz okolnih zgrada, koji su čuli jak tresak. Svi stanari okolnih zgrada su bili uznemireni“, priča Zorica Stanimirović za portal Nova.rs.

Međutim, policija se nije oglašavala, niti je obavestila oštećene stanare, već su oni sve saznali od komšija. Takođe, prema informacijama naše sagovornice, policija nije izlazila na teren, već samo komunalna koja je došla po prijavi okolnih stanara zbog velike buke.

Pročitajte još:

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 18. avgusta prošle godine je svečano uručio ključeve privremenih stanova oštećenima i obećao da će se nova zgrada izgraditi kroz godinu dana.

„Stanarima sam obećao da ih Grad neće ostaviti na cedilu. Odmah su smešteni u hotel „Slavija“, a od naredne srede će moći da se usele u stanove u vlasništvu Grada Beograda. Ti stanovi su privremeni i u njima će stanari iz Vidovdanske moći da žive dok im se ne izgradi nova zgrada na istoj lokaciji“, naveo je Vesić prilikom svečane predaje ključeva.

Sudeći po tome da je od pomenutog obećanja prošlo gotovo pola godine, mali su izgledi da će oštećeni građani pomoć dobiti uskorije vreme. Zasigurno to neće biti u roku koji je Vesić najavio, odnosno za godinu dana.

Iznenađujuća je činjenica da oštećene niko ništa ne obaveštava, ni o stanju sadašnje urušene zgrade, ni o tome kada će početi novi radovi. Sa druge strane, u novembru mesecu, stanovi su opljačkani, što su stanari takođe saznali od komšija, a ne od policije.

Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Policija već neko vreme ne obezbeđuje urušenu ugradu.

„Niko nas nije kontaktirao. Nismo potpisali ni ugovor sa gradom. Čekamo, čekamo, samo čekamo. Nismo želeli da budemo dosadni i nametljivi, ali mislim da je sada dosta“, rekla je Zorica za portal Nova.rs.

Prema rečima Zorice, ni ostali stanari nisu dobili nikakve nove informacije, niti se grad oglasio o pomoći koju je obećao. Stoga su stanari odlučili da se uskoro sastanu i zajedno porazgovaraju o svom problemu.

„Sastaćemo se ovih dana, dosta smo čekali“, ispričala je Stanimirovićeva za naš portal.

Foto: Čitalac Nova.rs

Podsećanja radi, zgrada u Vidovdanskoj ulici se urušavala u nekoliko navrata, a prvo je bilo u julu prošle godine. Potom je nadležna inspekcija po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje, međutim to nije imalo efekta. Do sledećeg urušavanja došlo je samo nekoliko dana kasnije i to u trenutku kada su stanari došli da obiđu svoje stanove.

Zatim su se najnovija urušavanja dogodila početkom ove nedelje.

Vidovdanska Foto: Čitalac Nova.rs

Ipak, nakon svega, radovi na ovoj lokaciji još uvek nisu počeli, a nisu ni na vidiku.

Gradski funkcioneri šakom i kapom najavljuju podelu pomoći za građane dok se šetaju ulicama prestonice, a kada vreme za ispunjenje obećanja dođe, nastaje tišina.

BONUS VIDEO: Trenutak urušavanja zgrade u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar