Vidovdanska Foto: Čitalac Nova.rs

Radmila Stojiljković, stanarka iz Vidovdanske 2, zgrade pored Vidovdanske 2a na beogradskom Vračaru koja se urušila u julu prošle godine, kaže da je od juče počeo da se raspada i deo uz njihovu zgradu. Kaže da je zvala opštinu, a oni su joj rekli da zove gradsku inspekciju, koja je poručila da će zvati opštinu, ali u međuvremenu se ništa nije desilo.

„Ne znam što ne sruše… Jedan dan im treba da to sruše, ciglu po ciglu da to ruše, srušili bi… Mi smo svi u strahu, ja spavam, glava mi je okrenuta tri metra od te zgrade“, kaže uplašena Radmila Stojiljković za N1.

Navodi da su „počeli da otpadaju okovi oko prozora, zgrada radi, malo sneg, topi se, podriva voda, na koju će stranu da padne, nek nam je bog u pomoći“.

Pročitajte još:

Dodaje da nadležne službe „ne treba da reaguju kada se i nama nešto dogodi“ i upozorava da je zgrada u Vidovdanskoj 2a još pre urušavanja počela da klizi nizbrdo.

„Sve zvrji otvoreno, vidi se kroz zgradu, pola zgrade nema, horor živi. Nešto mora da se uradi“, očajna je Stojiljković.

Ona podseća da nadležni nisu dozvolili stanarima da uđu i uzmu svoje stvari, a da su onda nakon toga ušli lopovi i sve im odneli.

Dodaje i da je teši što je zgrada u kojoj ona živi iz 1945. godine, „stameno građena na tri cigle“, za razliku od zgrade koja se urušila, „koja je predratna i građena na jednu ciglu“.

Pošto se zgrada u Vidovdanskoj 2a na Vračaru urušila 16. jula 2021, prvih mesec i po dana su je čuvali policija i komunalna policija. Nakon toga u zgradu su upali lopovi i odneli mnoge stvari stanara, od kojih su neki svoje lične predmete prepoznali na Kalenić pijaci.

Građevinska inspekcija je sredinom jula prošle godine navela da se zgrada u Vidovdanskoj 2a najverovatnije bila ugrožena zidanjem objekta pored nje. Stanari su tada rekli da su danima opominjali investitora da im pucaju zidovi i plafoni, a da ih je on ubeđivao da je to normalno, pošto se pored nalazi gradilište.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je 25. jula 2021. da grad ni na koji način nije odgovoran za urušavanje zgrade na Vračaru, dodajući da je u toku krivični postupak i da će tužilaštvo podneti prijave protiv odgovornih zbog čijih je propusta došlo do urušavanja.

„Grad će stanarima zgrade u Vidovdanskoj ulici dati stanove i to je odgovorno ponašanje. Ti ljudi neće biti beskućnici a mi ćemo tužiti investitora jer za razliku od stanara, možemo da čekamo pošto će sudski postupak trajati nekoliko godina“, rekao je tada Vesić za televiziju Pink.

BONUS video: Urušavanje u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare