Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Više od dve stotine advokata okupilo se danas ispred sedišta Advokatrske komore Srbije u Dečanskoj ulici u centru Beograda, kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupka.

Kako javlja reporter Nova.rs sa terena, pravnici su išli u protestnu šetnju do Ministartva pravde u Nemanjinoj ulici. Beogradskim advokatima danas su podršku pružile brojne kolege iz drugih gradova, poput Vranja, Leskovca i Novog Sada.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Advokat Čedomir Kokanović jedan od najaktivnijih učesnika ovog protesta kaže za Nova.rs da advokati ne pristaju na kompromise.

„Zahtevamo da se pomenuti nacrt povuče iz procedure. Zakon je ceo loše, dosta se oko toga pričalo. Bili su neki pokušaji da se nekim sporazumom između Advokatske komore i ministarstva pravde otklone razlozi za protestom. Tim sporazumom se ne rešava nista. Taj sporazum samo učvršćuje našu veru da se nama radi iza leđa, jer je isti taj Viktor Gostiljac znao za isti nacrt šest meseci“, kaže Kokanović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On najavljuje i radikalizaciju protesta, ali nije hteo da precizira šta pod tim podrazumeva.

Sa druge strane advokat Lazar Tanasković, takođe jedan od aktivnih učesnika ovog, ali i prethodna dva protesta kaže za Nova.rs da je reč o neustavnim odredbama u nacrtu te da ne dolazi u obzir bilo kakav kompromis.

„Advokati su se danas okupili ispred AKS da izraze nezadovoljstvo nacrtom o izmenama i dopunama zakona o parničnom postupku. Taj nacrt koji je predložilo je protivustavan u ide na štetu građanima republike Srbije“ kaže Tanasković.

Među okupljenim advokatima je i doktor Dejan Žujović, beogradski pulmolog i osnivač pokreta „Za sve moje ljude“.

Dejan Žujović, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Advokati su tokom protestne šetnje stali ispred Ustavnog suda Srbije i vikali: „Ua!“ i zviždali.

Potom su krenuli ka Pravnom fakultetu u Beogradu ispred kojeg su se takođe zaustavili i razvili transparent na kome piše „No pasaran“, i „Ni korak nazad“.

Među okupljenima je i bivši sekretar AKB Dragoljub Ljubičanović, koji je ostavku na tu funkciju dao nakon što je odlazeći predsednik AKB Jugoslav Tintor dao dosije advokata Vladimira Cvijana pripadnicima MUP i BIA. Podsetimo, za smrti Cvijana javnost je saznala tri godine kasnije.

Inače, podršku advokatima, pored, kako smo gore naveli, doktora Dejana Žujovića pruža i profesor Dragoljub Bakić. Advokati su se od Pravnog fakulteta uputili ka Slaviji, dok je krajnja destinacija Ministarstvo pravde.

Advokatica Biljana Dražević je došla danas na protest ispred Advokatske komore Zaječar, kako bi pružila podršku kolege. Ona je ispred Ministarstva pravde održala govor.

„Danas je u Srbiji pred sudovima izvesnije nepravda nego pravda. To Nacrt ovog zakona protiv koga se borimo to i omogućava. Ovaj Nacrt je u celini nepravda, zato mora biti povučen“, rekla je Draževićeva.

Advokat Dragoljub Ljubičanović rekao je okupljenima ispred Ministarstva pravde da ne nasedaju na provokacije, jer se od protesta neće odustati.

„Sve su pokušali da se danas ne skupimo. Spinovi su, iznosili neistine.. Viktor Gostiljac je lažov. On laže državu, advokate, građane, on nas ne predstavlja. Ni korak nazad dok se ovaj zakon ne povuče! Ne nasedajte na njihove spinove, ovaj protest nosimo svi mi samostalni advokati. Ovo neće da prođe. Sledeći put će 5.000 ljudi došlo. Danas nam su i prijatelji taksisti, da nam pruže podršku i mi ih pozdravljamo“, rekao je Ljubičanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare